Ennyi fokkal nőtt az átlaghőmérséklet az elmúlt 50 évben Szlovéniában

A globális felmelegedés érzékelhető bizonyítékát mutatták ki Szlovéniában: az elmúlt 50 évben az átlaghőmérséklet 2 Celsius-fokkal nőtt.

A mérések 1954-es kezdete óta 2011-ben fordult elő először, hogy a Kredarica-hegységben a tengerszint fölött 2514 méteren lévő meteorológiai állomáson az átlaghőmérséklet meghaladta a 0 Celsius-fokot. 2015-ben ugyanezt regisztrálták, és a statisztikai hivatal adatai szerint az országban lévő többi mérőállomásokon mintegy 2 Celsius-fokos hőmérséklet-növekedést tapasztaltak. 

2015-ban az üvegházhatású gázok kibocsátása 1,3 százalékkal volt magasabb az előző évinél, azaz megfordult az a folyamat, amely 2008-ban indult el. 1990 óta a károsanyag-kibocsátás folyamatosan növekedett az Adria-parti országban egészen 2008-ig, amikor először mutatkozott csökkenés a gazdasági válság nyomán és az enyhébb teleknek köszönhetően.

A környezetszennyezés érinti az Adriai-tengert is, de a környezetvédelmi ügynökség szerint a tengeri ökológia viszonylag jó állapotban van. 

Elizabeta Gabrijeleie, az ügynökség munkatársa elmondta, folyamatosan problémát okoz a mérgező tibutyltin magas szintje, amelyet a hajók bevonására használnak. Mivel a vegyület nagyon mérgező a tengeri élőlények számára, Szlovénia együttműködést keres Olaszországgal és Horvátországgal, amelyek szintén érintettek a problémában - tette hozzá.

További problémát jelent a víz alatti zaj magas szintje az erős hajóforgalom miatt a Treiszti-öbölben, és a kereskedelmi hajókon érkező idegen fajok behozatalából származó veszélyek - magyarázta az illetékes.

(MTI)