ERDŐTŰZ: Fico részvéttáviratot küldött Portugáliába

A rengeteg halálos áldozatot követelő erdőtűz kapcsán Robert Fico részvéttáviratot küldött portugál kollégájának, António Costának.

ERDŐTŰZ: Fico részvéttáviratot küldött Portugáliába
Fotó: AP/SITA

Ebben kifejtette, mély megrendüléssel fogadta a hírt a tragikus cselekményről, amely több tucatnyi halálos áldozatot követelt.

"Engedje meg, hogy önön keresztül kifejezzem részvétemet az áldozatok családjának és hozzátartozóinak, egyszersmind együttérzésemet mindazok felé, akiket ez a katasztrófa sújtott. Ezzel egyidejűleg szeretném kinyilvánítani elismerésemet azokkal szemben, akik önfeláldozóan, minden erejüket bevetve segítenek a tűz megfékezésében.

A portugál kormány vasárnap háromnapos gyászt hirdetett, miután az ország középső részén történt tűzvészben legkevesebb 62 ember életét vesztette.

A pusztító tűzvész szombaton ütött ki  a Pedrógao Grande régióban, Lisszabontól mintegy 200 kilométerre északkeletre, nagy valósínűséggel egy villámcsapás következtében. Ez az egyik legsúlyosabb tragédia, ami Portugáliát érte az erdőtüzek tekintetében.

A tűz oltásába már mintegy 700 tűzoltó kapcsolódott be, akiket összesen kb. 360 katona is segít. A lángok megfékezésére bevetettek 215 tűzoltóautót, és négy repülőgépet.

(TASR)