Esős napok jönnek, de a hónap végére ismét meleg lesz

Erős szélre is figyelmeztetnek a meteorológusok, de ez elsősorban a Tátrában üdülőketé érintheti.

Esős napok jönnek, de a hónap végére ismét meleg lesz
Fotó: TASR

A karibi térségen eluralkodó hurrikánszezon minket nem érint, a szélviharok ugyanakkor nálunk sem szokatlanok. Elsősorban a hegyvidékeken.

Sokan emlékezhetnek még a 2004-es szélviharra, amikor is hatalmas területen pusztult el a tátrai erdő. Ilyen orkán erejű szelet tapasztaltak a meteorológusok 2013-ban és 2014-ben is a Tátrában. 

Hétfőn is erős szélre figyelmeztetnek, melynek ereje a hegyekben elérheti a 120-130 km/órás erősséget. Matej Kučera, a meteoinfo.sk portál munkatársa közölte, hogy ez elsősorban a magasabban fekvő helyeken jelenthet veszélyt, a turistaútvonalak ugyanis továbbra is járhatóak.

Az orkán erejű szél ugyanakkor az év ezen időszakában nem éppen szokványos, inkább a téli időszakra jellemző.

Kučera előrejelzése szerint a déli járásokban azonban ilyesmire nem kell számítani, sőt, hétfőn ott még 30 fok is lehet. A következő napokban azonban további lehűlés jön, több esős nappal. "Szeptember 15-től 5-6 hidegebb, esős napra lehet számítani" - fogalmazott. Ez azt jelenti, hogy a nappali hőmérséklet nem éri majd el a 20 fokot.

Ugyanakkor a hónap második felében számításaik szerint jön még egy felmelegedés, de azt még nem merte kijelenteni, hogy vajon ismét eléri-e majd a hőmérséklet a 30 fokot.

(SME)