Ez az a betűtípus, amelytől a gyermek személyisége is másként fejlődhet

A szakértők nem igazán értenek egyet a Comenia script használatával.

Ez az a betűtípus, amelytől a gyermek személyisége is másként fejlődhet
Illusztráció

Az új betűtípus megspórolja a gyerekek számára a sok-sok felesleges (?) hurkot és kanyart az írásban, a szavak betűit sem kell összekötni, grafológusok szerint azonban ez rossz hatással lehet a gyermeki pszichikára és a személyiségük fejlődésére is - írja a SME.

A Comenia script leginkább a nyomtatott betűkre emlékeztet, az írott betűk nem kapcsolódnak egymáshoz, nincsenek olyan dekoratív elemeik, mint például a hurkok, amelyeket az ábécé írott betűinek jelentős részénél megszokhattunk (b, d, f, g, stb.). A látható eredmény az, hogy a leírt szavak olvashatóbbak. Nálunk ezt még csak tesztelik, Csehországban azonban már az iskolák mintegy 4%-a alkalmazza.

De miért baj, ha nincsenek összekötve a betűk?

Nos, a Cseh Grafológusok Társasága úgy látja, hogy a betűk szétválasztása egy-egy szón belül természetellenesen tagolja, töredezetté teszi a gyermekek gondolkodását is. Az ember számára ugyanis úgy az írásban, mint a beszélt nyelvben vagy a mozgásban is számít a folytonosság.

Jozef Matej, a szlovák grafológusok szövetségének vezetője szintén úgy látja, hogy nem éppen szerencsés megoldás e betűtípus alkalmazása.

"Az az állítás, miszerint a Comenia scripttel felgyorsul a gyermek írása, az esetek többségében nem állja meg a helyét" - fogalmaz a szakértő.

Hozzáteszi, hogy kivételt legfeljebb a hátrányos helyzetű vagy az alapiskolás gyermekek  egy része képezhet. Matej szerint emellett a betűk elválasztása megmutatkozhat abban is, hogy a gyermek nehezebben sajátítja majd el az információt, amivel tulajdonképpen hátrányba kerül.

Az összekötött betűk esetében a grafológusok szerint a gyermek kombinációs és szervezőkészsége is megmutatkozik, a logikus gondolkodás pedig fölénybe kerül a benyomásokkal, intuíciókkal szemben. "Az összekötött betűkkel történő írásmód a gyermekeknél fejlesztheti a koordinációt, a finom motorikus képességeket, és még az esztétikai érzést is bizonyos mértékben" - jegyezte meg Otília Horňáková grafológus.

Hangsúlyozta, hogy ez annyira apró részlet, hogy a felnőttek észre sem veszik, ugyanakkor az összekötött betűk, a mozgás folytonossága nyugtatóan hat, ami egy új helyzetnél, mint például amilyen az írás tanulása, csökkenti a stresszt.

Matejt az aggasztja, hogy az új betűtípus kiválasztásánál nem vették figyelembe a pszichikát. Szakértők szerint a Comenia script a formát helyei előtérbe a mozdulatok kárára.

Hat iskolában, kísérleti jelleggel

Kísérleti jelleggel Szlovákiában 2013-tól hat iskolában alkalmazzák ezt a betűtípust. A projekt védnöke a Komenský Egyetem Pedagógiai Karának Logopédia Tanszéke, amely három év elteltével tervez jelentést benyújtani az eredményekről az oktatásügyi minisztériumnak.

Egy pozsonyi alapiskolában, ahol ezt alkalmazzák, Katarína Šporková tanítónő a SME-nek úgy nyilatkozott, hogy a gyermekek könnyebben megtanulnak írni, még a balkezesek is. Andrea Cinegová, egy egyházi iskola pedagógusa hasonlóképp vélekedett. Szerinte a gyermekek örömüket lelik abban, hogy nem kell annyi mindenre odafigyelniük írás közben, és a füzeteik is másképp néznek ki...

SME/para