A fagyos időjárás nehezíti a vonatközlekedést, több járat is késett

Külföldön és Szlovákiában is egyaránt nehezíti a vonatközlekedést a rendkívül hideg időjárás. A hétvége folyamán néhány vonat akár két órát is késett.

„A kemény fagy és az erős szél jelenleg olyan technikai problémákat okoz, amelyek kapcsolatban állnak a mozdony és a vagon egyes részeinek befagyásával. A befagyott szerelvényeket ki kell iktatni, illetve helyettesíteni kell őket – ez a vonatok késéséhez vezethet“

– magyarázta Tomáš Kováč, a Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) szóvivője.

Azonban nem csak a szerelvényekben akadhat probléma ebben az időszakban. Az alacsony hőmérséklet több helyen is meghibásodást okozott a síneken. A vonatok ezeken a szakaszokon ideiglenesen csak korlátozva haladhatnak, ami szintén negatívan hat a közlekedés folytonosságára.

A tél azonban nem csak Szlovákiában, hanem külföldön is elég sok problémát okoz. Magyarországon a vezetékek meghibásodása miatt jelentős késéssel haladnak a Budapest–Pozsony–Prága–Berlin vonalon a vonatok.

„A Szlovák Vasúttársaság elnézést kér az utasoktól a kellemetlenségekért, és azt ajánljuk mindenkinek, hogy indulás előtt az állomásokon inkább tájékozódjanak az aktuális helyzetről“

– tette hozzá Kováč.

TASR/para