FELMÉRÉS: Marad a Smer-fölény, parlamentben a Híd és az MKP is

 A Pozsonyban működő Európai Elemző Központ (EAC) megbízása alapján február elején készült közvélemény-kutatás témája a márciusi parlamenti választás volt.

FELMÉRÉS: Marad a Smer-fölény, parlamentben a Híd és az MKP is
Fotó: TASR - illusztráció

Ennek alapján, amennyiben a parlamenti választásokat februárban tartották volna, a Smer 33,3 százalékos győzelmet könyvelt volna el magának. Az EAC 2015 végén készített felmérésének eredménye még 38, míg a januári felmérése 36,3 százalékos Smer-győzelmet jósolt, tehát a jelenlegi kormánypárt népszerűsége némileg csökkent.

Mint a legtöbb felmérés eredményében, a második helyre ezúttal is a Sieť került a szavazatok 14,4 százalékával. Radoslav Procházka pártját a sorban a Híd követi 8,7 százalékkal.

A negyedik legjobb eredményt a felmérés alapján a KDH érte el (7,8 százalék), az ötödik helyre az SNS került (7,6 százalék), míg a hatodik helyet az OĽaNO-NOVA koalíció szerezte meg (5,5 százalék).

A felmérés eredménye azt tükrözi, jelenleg éppen hogy csak elérné a parlamenti küszöböt az SaS (5,4 százalék), valamint az MKP is (5,1 százalék).

A parlamenti küszöböt ezúttal nem sikerült elérnie a SKOK-nak, Kotleba ĽS Naše Slovensko pártjának, az SDKÚ-DS-nek, valamint Boris Kollár Sme rodina pártjának sem.

A felmérést február 4. és 8. között készítették, melybe összesen 1050 válaszadó kapcsolódott be. A résztvevőknek arra a kérdésre kellett válaszolniuk, ha a parlamenti választásokat a legközelebbi hétvégén tartanák, melyik pártra, mozgalomra vagy koalícióra adnák le voksukat.


(aktualne.sk)