Fico felszólította Dankót, hogy javasoljon új oktatásügyi minisztert

Robert Fico miniszterelnök szerdán rendkívüli sajtótájékoztatót tartott.

A miniszterelnök elmondta, hogy sem a Smer, sem a Híd nem lát okot arra, hogy előrehozott választásokat rendezzenek. Fico felszólította Andrej Dankót, hogy rövid időn belül nevezze meg az általa javasolt új oktatásügyi miniszter nevét.

Annak ellenére, hogy Peter Plavčan (SNS) oktatásügyi miniszter próbálta megmagyarázni az EU-s alapok körül kialakult problémákat, Ficót nem győzte meg.

„A gyanú árnyéka továbbra is fennáll, ezért kénytelen vagyok felkérni az SNS elnökét, hogy rövid időn belül javasoljon új jelöltet az oktatásügyi minisztérium élére”

– jelentette ki Fico.

Fico szerint a Smer-SNS-Híd hármas koalíciónak nincs más alternatívája, Szlovákiának pedig Európa párti irányultságú kormányra van szüksége.

„Az oktatásügyi minisztériumban történt dolgok továbbra is kétségeket ébresztenek a nyilvánosságban. A koalíció egyik pártja sem engedheti meg, hogy hazardírozzon a nyilvánosság bizalmával”

– tette hozzá Fico.

Elmondása szerint a Híd elnökével, Bugár Bélával arra törekedtek, hogy az oktatásügyi miniszter további tevékenységét az SNS pártján belül rendezzék. „Sajnálatosan meg kell állapítanom, hogy a küldetésünk kudarcba fulladt” – mondta Fico, aki ezután kérte fel Dankót, hogy javasoljon új jelöltet a minisztérium élére.

noviny.sk/para