FIFA-gála - Ronaldo negyedszer az Év játékosa, Subrié a Puskás-díj

Cristiano Ronaldo, a Real Madrid portugál válogatott futballistája lett 2016-ban az Év játékosa a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél (FIFA). A legszebb gólért járó Puskás Ferenc-díjat a malajziai Mohd Faiz Subri vehette át a hétfő esti, zürichi gálán.

FIFA-gála - Ronaldo negyedszer az Év játékosa, Subrié a Puskás-díj
Cristiano Ronaldo (Fotó: AP/TASR)

A 31 éves Ronaldo 2008, 2013 és 2014 után negyedszer érdemelte ki az elismerést. A támadó az előző szezonban klubjával megnyerte a Bajnokok Ligáját, a válogatottal pedig a franciaországi Európa-bajnokságot. A decemberben az Aranylabdát is elhódító futballista - aki mellett még az argentin Lionel Messi és a francia Antoine Griezmann volt tagja a legjobb háromnak - Gianni Infantinótól, a FIFA elnökétől kapta meg a győztesnek járó trófeát.

"Micsoda megtiszteltetés! - mondta meghatódva Cristiano Ronaldo.

"Nem találok szavakat. 2016 pályafutásom legjobb éve volt. Voltak kétségek, nehéz pillanatok, de az év megmutatta, hogy továbbra is jól játszunk. Afelől nem voltak kétségeim, hogy sok mindent megnyerhetünk."

Ronaldo az összes voks 34,54 százalékát gyűjtötte be, Messi 26,42, Griezmann pedig 7,53 százalékkal zárt. A FIFA 23-as listát adott a szavazóknak.

Az idén nyolcadszor átadott Puskás-díj a 29 éves malajziai Mohd Faiz Subrié lett, aki azzal érdemelte ki az elismerést, hogy 2016. február 16-án, a Penang bajnoki mérkőzésén egy bal oldali szabadrúgásból, jó 30 méterről a bal felső sarokba lőtt úgy, hogy a labda ritkán látható kanyart írt le a levegőben. Mohd Faiz Subri a korábbi brazil klasszistól, Ronaldótól vehette át a legszebb gólért járó elismerést.  

A FIFA futballbizottsága által kiválasztott tíz szépségdíjas találatra a szervezet honlapján lehetett szavazni, majd november végétől már csak arra a háromra, amely addig a legtöbb voksot kapta. A másik két jelölt a brazil Marlone és a venezuelai Daniuska Rodríguez volt.

Az év legjobb női játékosa az amerikai Carli Lloyd lett, míg a legjobb női edzőnek a német válogatott szövetségi kapitányát, Silvia Neidet, legjobb férfi trénerének pedig a Leicester Cityt hatalmas meglepetésre angol bajnoki címig vezető olasz Claudio Ranierit választották. 

Az Év csapatában szinte kizárólag a Real Madrid és az FC Barcelona játékosai kaptak helyet, a két kivételt a Bayern München kapusa, Manuel Neuer és a korábbi Barca-futballista, jelenleg már a Juventusban játszó Dani Alves jelentette. A futballistákat képviselő nemzetközi érdekvédelmi szervezet (FIFPro) által szervezett szavazáson 75 ország több mint 25 ezer profi játékosa vett részt. A katalán klub labdarúgói nem jelentek meg az ünnepségen, mert az Atletic Bilbao elleni szerdai kupamérkőzésükre készülnek.

A Fair Play-díjat a kolumbiai Atlético Nacional kapta, amely felajánlotta a Copa Sudamericana győztesének járó trófeát a brazil Chapecoensének, miután utóbbi klub 19 játékosa november végén, a kupadöntőre utazva repülőgép-szerencsétlenségben életét vesztette. Később a Dél-amerikai Labdarúgó Szövetség a Chapecoensét nyilvánította a második számú kontinentális kupasorozat győztesének.

Az új, Év szurkolói-díjat az áprilisi FC Liverpool-Borussia Dortmund találkozó nézőinek ítélték, akik együtt énekeltek az 1989-es hillsborough-i katasztrófa évfordulóján. Az életműdíjat a brazil futsalos, Alessandro Rosa Vieira, ismertebb nevén Falcao kapta.

A díjakról a szövetségi kapitányok, a válogatottak csapatkapitányai, kiválasztott sportújságírók és a szurkolók voksai alapján döntöttek.

Infantino és Ronaldo mellett a díjátadók között volt többek között Jelena Iszinbajeva, Diego Maradona, Frank Rijkaard és Gabriel Batistuta is.

A zürichi gálát a helyszínen tekintette meg Orbán Viktor miniszterelnök és Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke is.

(MTI)