FIGYELEM! Adóellenőrzéssel és büntetéssel fenyegetőző üzeneteket küldözgetnek csalók

Nem árt vigyázniuk a vállalkozóknak, ugyanis az elmúlt napokban néhányan már kaptak olyan e-mailt, miszerint adóellenőrzés vár rájuk. A pénzügyőrség szerint csalásról van szó.

A csalók elkészítették a pénzügyőrség portáljának hiteles másolatát abból a célból, hogy az adózóktól bizonyos adatokat csaljanak ki. Az e-mailt különböző vállalatoknak címezték, a legtöbbjük gyógyszertár volt.

„Állítólagos e-mailt kaptak a pénzügyőrségtől, miszerint két héten belül valamilyen ellenőrzések lesznek a gyógyszertárakban” – tájékoztatott Odrej Sukeľ, a gyógyszerészkamara elnöke.

„A pénzügyőrség semmilyen e-maileket nem küldözget a klienseinek arról, hogy küldjenek el olyan adatokat, amelyek esetleg az adózást érintenék, illetve adótitok lenne” – tájékoztatott Patrícia Macíková, a pénzügyőrség szóvivője.

A pénzügyőrség logójával rendelkező mailt egy bizonyos Judita Nováková aláírásával küldték el. Az üzenetben a vállalatokat a transzferár-dokumentáció benyújtására szólítják fel, amennyiben ez nem történik meg, akár 33 ezer eurós bírságot is kiszabhatnak. „Az említett hölgy nem a mi alkalmazottunk, és nincs rá jogosultsága, hogy a pénzügyőrség nevében lépjen fel” – tette hozzá Macíková.

A bűnözők minden bizonnyal a pénzügyőrség neve alatt szeretnének pénzt kicsalni az emberektől. A hivatalok azt tanácsolják, hogy senki se reagáljon az ilyen e-mailekre, semmilyen adatokat ne küldjenek el üzenetben. Tanácsos ilyenkor a pénzügyőrség tudakozóját hívni.

Az év elején egyszer már szintén létrehozták a pénzügyőrség portáljának másolatát. Akkor a csalók arra beszélték rá az embereket, hogy telepítsenek fel számítógépjükre egy vírusnak álcázott programot. „Ez a vírus leblokkolta a számítógépeket, a feloldásért pedig pénzt követeltek” – tájékoztatott Macíková.

noviny.sk/para