Főleg szlovák diákok keresnek új sulit a megszűnt Ozorák után

Ezekben az órákban is zajlik a tanácsadás és a különböző ügyintézés az augusztus 31-én végleg bezárt dunaszerdahelyi Vásártéri Magán Szakközépiskola, közismertebb nevén az „Ozorák” volt hoppon maradt diákjaival.

Főleg szlovák diákok keresnek új sulit a megszűnt Ozorák után
Fotó: Paraméter-archív

Penczinger Csaba, aki igazgatóhelyettesként dolgozott a szakközépben, érdeklődésünkre elmondta, az elmúlt tanévet 124 diák fejezte be náluk. Ebből 17-en tanultak magyar nyelven idegenforgalmat, a többiek viszont különböző szakokon szlovákul.

A szlovák nyelven tanulók között akadnak ugyancsak idegenforgalmisok, pincér-szakácsok, kozmetikusok, továbbá kétéves építőipari szakon, kereskedelmi akadémián és felépítményin tanulók.

A diákoknak a dunaszerdahelyi Neratovice téri Magán-szakközépiskolát, a magángimnáziumot, a Karcsai úti Műszaki Szakközépiskolát, továbbá a Hidaskürti Magán-szakközépiskola nagymegyeri kihelyezett tagozatát, valamint a Diószegi Magán-szakközépiskolát ajánlják, illetve segítik számukra az átlépést a volt tanárok.

Az egyeztetés az iskola jelenleg likvidálás alatt álló épületében zajlik, Penczinger elmondása szerint csak a mai napon legalább 15 diákkal beszéltek. Vannak, akik a bizonyítványaikért jöttek, mások iskolai igazolást kérnek vagy tanácsot, segítséget az átlépéssel kapcsolatban.

Mint arról korábban beszámoltunk, az oktatásügyi minisztérium határozata nyomán augusztus végén kikerült az iskolahálózatból a magán-szakközépiskola. A fenntartó, Ozorák Jolán még bírósági úton próbálta menteni a menthetőt, de a kerületi bíróság júliusban elutasította keresetét, ezzel a minisztériumi határozat jogerőre emelkedett.

Az iskola vezetése az utóbbi időszakban szembefordult a fenntartóval, és Andrea Olejníková igazgatónő vezetésével egy tavaly alakult nonprofit szervezet, az Adventim révén próbáltak iskolát alapítani, olyan szakokkal, amelyekre átvehetnék az „Ozorák” diákjait és pedagógusait is.

Az oktatásügyi minisztérium azonban erre mostanáig nem adott engedélyt. Penczinger Csaba és az igazgatónő elmondása szerint ezt egy hosszabb huzavona előzte meg, mellyel hamarosan egy különálló cikkben foglalkozunk.

A helyzet tehát az, hogy a diákoknak, akik az Ozorák megszűnésével iskola nélkül maradtak, e hét péntekig új iskolát kell találni, különben ez az évük odaveszik, és tulajdonképpen mehetnek munkanélkülire.

(SzT)