A fotózásból nem tudott megélni, így lett sofőr az ápolónőket fuvarozó férfiból

Újabb részletek derültek ki a szombat hajnali balesettel kapcsolatban, mely során hét szlovákiai ápolónő, és mikrobuszuk sofőrje veszítette életét, miután kamionnal ütköztek a Privigyei járásban.

A fotózásból nem tudott megélni, így lett sofőr az ápolónőket fuvarozó férfiból
A mikrobuszt vezető 54 éves Milan Bančej

A közbeszédben napok óta folyik a vita arról, hogy ha az egészségügyi dolgozók és ápolónők tisztességes fizetést kapnának Szlovákiában, nem kényszerülnének arra, hogy több száz kilométerre családjuktól, Ausztriában vállaljanak munkát. Ezt tetézi még az is, hogy a kint dolgozó nőket a munkaközvetítő ügynökségek legtöbbször kisbuszokkal fuvarozzák haza, melyeket általában nem professzionális sofőrök vezetnek.

A Nový čas információi szerint a szombati balesetben elhunyt nyolc ápolónő és sofőrjük sorsa abban is hasonlít, hogy mindannyian a körülmények áldozatai. Az ápolónők azért, mert külföldi munkavállalásra kényszerültek, a sofőr, az 54 évesen elhunyt Milan Bančej pedig azért, mert egyáltalán nem hivatásból volt sofőr.

"Milan régen egy fotós cégben dolgozott. Miután az bezárt, nem tudott megélni az esküvők, keresztelők fotózásából. Ezért kezdett el sofőrködni, és az utóbbi időben az ápolónők szállításából élt"

- nyilatkozták a bulvárlapnak a nagymihályi férfi ismerősei. 

Annak ellenére, hogy a férfi nem volt profi sofőr, mindig felelősségteljesen vezetett. "Nem telefonált, nem SMS-ezett vezetés közben. Fogalmam sincs, mi történhetett" - mondja egy ápolónő, aki többször is utazott Milannal.

Közben a mikrobusszal ütköző kamion vétlen sofőrjét kiengedték a kórházból. A 35 éves férfi csupán könnyebb sérüléseket szenvedett, így nem szorult további ellátásra, ám számára a tragédia feldolgozása vélhetően hosszabb időt vesz majd igénybe.

(čas.sk)