Füleknek újabb testvérvárosa lesz

FÜLEK – Füleknek új testvérvárosa lesz. A városi képviselő-testület döntött így utolsó, decemberi ülésén. A testvértelepülések listája a magyarországi, Budapesthez közeli Szigethalommal bővül.

Füleknek újabb testvérvárosa lesz
-illusztráció- (Fotó: Wikpédia)

A város polgármestere, Agócs Attila szavai alapján, az önkormányzat tovább szeretné bővíteni a testvérvárosok listáját.„Célom nemcsak a magyarországi településekre fókuszálni, hanem változatosabbá tenni a testvérvárosok hálózatát. Szigethalom vezetősége azonban kinyilvánította felénk érdeklődését, s mi beleegyeztünk,“ magyarázza a polgármester.

Füleknek eddig három testvérvárosa volt – Salgótarján, Szécsény és Bátonyterenye. „Mindegyik a határtól nem messze, Nógrád Megyében helyezkedik el. E városokkal való együttműködésünk főképp a történelmi kapcsolatokon alapszik, illetve a közös célokra és projektekre összpontosul,“ mondta a polgármester.  Amennyiben a települések Fülekhez közel fekszenek, hivatalos küldöttségek látogatásai városunkból csak szórványosan valósultak meg. „Leggyakrabban összeülünk két-három órára, megoldjuk, amit kell, s utazunk haza.“

Elmondása szerint a szigethalmi együttműködés másmilyen lesz. „Még a nyáron ellátogattunk hozzájuk, ahol a lengyel kapcsolatuk példáján előterjesztették együttműködési tervüket.“ A partnerségnek az iskolák együttműködésén, a települések tanulói és sportolói cserelátogatásain, közös táborok és versenyek szervezésén, illetve kulturális rendezvényeken való részvételen alapul majd. Az egyes polgári társulásoknak, a sporttal, valamint idegenforgalommal foglalkozó intézményeknek is össze kellene dolgozniuk.

„Eddig hiányzott az ilyenfajta együttműködés. Az ötlet a közös tevékenységen alapszik, amely a többi testvérvárossal hiányzik,“ mondta. A keretszerződést már mindkét város képviselő-testülete jóváhagyta.

Az együttműködés 2017. január 22-én válik hivatalossá, mikor a polgármesterek a Magyar Kultúra Napjai alkalmából aláírják Füleken a szerződést.

(-)