Gyógyulás helyett Bugár ráförmedt az SNS-re

A hétfőn kitört kvázi-kormányválság legnagyobb kommunikációs problémájának vázolta fel szerda délelőtt a Híd elnöke, hogy az SNS-es Jaroslav Paška felelőtlenül kommentálgat dolgokat, mintha nem lenne holnap. 

Gyógyulás helyett Bugár ráförmedt az SNS-re
Fotó: TASR

Bugár Béla ahelyett, hogy a felmerült egészségi gondjait pátyolgatná, egyedüli kormánypárti vezetőként magához engedte az újságírókat, hogy ne kelljen tovább annyit találgatni erről az egész koalíciós katyvaszkodásról. Az egyik oldalon hárompárti felállásban tárgyalunk - utalt a parlament alelnöke a koalíciós eszmecserére, - mások, akik meg nem is vesznek részt ezeken az egyeztetéseken, azok meg kijelentéseivel lenullázzák az agyaglábakon nyugvó egyezségünket - ilyen értelemben nyilatkozott Bugár az egész ügyről, utalva Paška megjegyzéseire. A nemzetiek honatyája ugyanis tudni véli a pártelnöke által eddig kimondatlant, hogy a Peter Plavčan irányította minisztériummal összefüggésbe hozott, uniós támogatások kapcsán kirobbant botrány mögött a kormányfő tanácsadói állnak.

Szerinte a brüsszeli dotáció helytelen elosztását a kormányhivatalból szellőztették meg. Robert Fico tanácsadói köréből jött a leleplező szándékú levél és mivel a tárca az SNS-hez tartozik, a párt ezt a lépést tisztességtelen betámadásnak fogta fel. Ez a bizonyos levél aztán a kormányfői tanácsadók köréből átkerült más egyetemi oktatókhoz, hogy aláírásukkal tiltakozzanak az uniós pénzek illetéktelen elosztogatása miatt. Paška azt is hozzátette, hogy a Smer titokban összejátszik az Igor Matovič vezette OĽaNO-val, annak érdekében, hogy a nemzetieket befeketítse.

Bugár az SNS-es szavait felelőtlennek, övön alulinak és valótlannak nevezte. "Aki önök közül el tud képzelni egy ilyen Smer- OĽaNO együttműködést, akkor az talán napszúrást kapott." - így a pártelnök.

A Híd első embere felelősségteljes magatartása szólította fel a nemzeti párt politikusait. "Az ilyen helyzet nem ismétlődhet meg!" - szögezte le a pártelnök. Ha valami baja van a koalíciós partnernek, azt mondja meg a kollégáinak kerek-perec, erre való a koalíciós tanács, és ne a sajtón keresztül üzengessen - tette hozzá.

Mint ismeretes, az SNS-es vezér hétfőn egy egészen váratlant húzott - azt nyilatkozta, vége az eddigi koalíciós szerződésnek. Andrej Danko ezt az egészet konkrétumokat nem említve azzal indokolta, hogy elkerülhetetlenné vált a koalíción belüli kapcsolatok újratárgyalása.

Bugár leszögezte, Dankónak pénteken, a következő koalíciós egyeztetésen el kell mondania végre, mit vár a politikai partnereitől. Az ilyen helyzet még egyszer nem ismétlődhet meg. Arról kell,hogy szóljon a legközelebbi tanácskozás, hogy az ilyen helyzeteknek elébe menjünk.

(sárp)