Gyorsított eljárás: sztrádák épülhetnek mások telkein

Amennyiben az államfő aláírja, hatályba lép az a kedden elfogadott törvény, amelynek értelmében lendületet kaphat a pozsonyi körgyűrű építése - írja a denníkN.sk.

Gyorsított eljárás: sztrádák épülhetnek mások telkein
Fotó: TASR

Az ellenzék szerint viszont alkotmányellenes lehet az, ha rendezetlen tulajdonjogú telkeken folynának az építkezések. A képviselők egy olyan jogszabályt hagytak ma jóvá, ami szerint elég, ha az állami szerv igazolja, hogy a tulajdonos ellen kisajátítás van folyamatban és ha alátámasztja az építendő autópálya rendkívüli fontosságát.

Ezt a jogszabályjavaslatot gyorsított eljárásban tűzte napirendjére a parlament, főleg a fővárosi körgyűrű akadozó építése miatt.

A közlekedésügyi miniszter szerint a gyűrű építését néhány telektulajdonos blokkolja. Érsek Árpád (Híd) elmondta, hogy az állam már vagy 2 milliárd euró értékben elkötelezte magát a kérdésben, és bírság fenyeget, ha nem adják át időben a munkaterületet. A nyomvonal területével üzérkedők érdeke az, hogy minél magasabb árat sajtoljanak ki az államtól, ezért húzzák az időt – magyarázta Érsek.

Az ellenzéki képviselők azt követelik, hogy hozzák nyilvánosságra a sztráda nyomvonalát érintő területek adásvételi szerződéseit. Miroslav Beblavý eme javaslata nem talált visszhangra, a kormánykoalíció leszavazta ezt a javaslatot.

dennikN.sk