Ha így megy tovább, nem lesz, aki ellássa a pácienseket

A fiatalok nem akarnak az egészségügyben dolgozni – korábban még soha nem érdeklődtek ilyen kevesen az egészségügy iránt.

Az Egészségügyi Nővérek és Szülésznők Kamarája szerint egyáltalán nem rózsás a helyzet, ezért mielőbbi lépésekre szólították fel az egészségügyi tárcát. A szakértők szerint amennyiben a miniszter nem lép rövidesen, egyszerűen nem lesz, aki ápolja a pácienseket.

Szlovákiában jelenleg 42 ezer szakképzett egészségügyi nővér dolgozik, s közülük mindössze 718-an vannak, akik 22-24 évesek.

Iveta Lazorová, az Egészségügyi Nővérek és Szülésznők Kamarájának elnöke elmondta, már most a szükségesnél 12 ezer nővérrel kevesebb van az országban, a helyzet pedig csak egyre rosszabb.

Az egészségügyi minisztérium szóvivője, Zuzana Eliášová elismerte, a nővérek kamarája már néhány éve figyelmezteti a tárcát a kedvezőtlen jövőre: „Tudatosítjuk, hogy az elmúlt években nem voltak könnyű feltételeik. Igyekszünk változtatni a jelenlegi szituáción, és fokozatosan dolgozunk azon, hogy minél kedvezőbb feltételeik legyenek.”

A nővérek szerint azonban az országban egyáltalán nem elfogadhatóak a rájuk vonatkozó feltételek, gyakran ugyanis kétszer annyi pácienst ápolnak, mint amennyit eredetileg kellene. A hazai körülmények pedig elűzik az országból a pályakezdő nővéreket, akik inkább külföldön próbálnak szerencsét.

Ausztriában jelenleg 50-60 ezer szlovákiai nővér és ápoló dolgozik. Ennek oka elsősorban a kedvezőbb fizetés. „A nővérek bére törvényből kifolyólag rendszeres időközönként emelkedik. Tiszteljük a nővérek munkáját, és szeretnénk őket érdembelileg is megjutalmazni” – védekezik a tárca.


(noviny.sk)