Hányan engedhetik meg maguknak a külföldi nyaralást?

Hol és mennyiért nyaralunk idén?

Hányan engedhetik meg maguknak a külföldi nyaralást?
Fotó: illusztráció

Tízből hét szlovák állampolgár engedheti meg magának a nyaralást, akár évente többször is.

A STEM/MARK közvélemény-kutató ügynökség legfrissebb felmérése szerint a szlovákiai lakosság elsősorban a külföldi nyaralásokat részesíti előnyben. A kirándulók fele személyenként maximálisan 600 eurót költ a nyaralásra.

A felmérés során megkérdezettek 4 százaléka akár kétezer eurót is hajlandó nyaralásra költeni, 75 százalékuk pedig saját spórolásból fedezi a költségeket.

A szlovák állampolgárok nyáron elsősorban tengernél kirándulnak. Ha választaniuk kell a hazai vagy külföldi kirándulás között, tízből heten inkább külföldön nyaralnak.

Ami a nyaralás időtartamát illeti, a legtöbben minimum tíz napra utaznak – all inclusive szolgáltatással.

A megkérdezettek túlnyomó része a tengerparti kirándulás során nem kizárólag a tengerparton tölti az idejét: a legtöbben az aktív időtöltést részesítik előnyben, melynek során megismerik a környéket és a helyi szokásokat is.

A nyaralók kedvenc szállása általában a hotelek (50 százalék). Csupán a megkérdezettek ötöde keres szállást apartmanokban.

Roman Müller, a Home Credit elemzője elmondta, manapság az emberek már nem függenek olyan mértékben az utazási irodáktól, mint korábban. Saját maguk állíthatják össze a nyaralás programját, és a legtöbb kirándulónak már a szállásfoglalás sem okoz gondot idegen nyelven.

A szlovák állampolgárok legnépszerűbb tengerparti üdülőhelyei idén is Horvátország, Olaszország és Spanyolország, illetve egyre népszerűbb Bulgária tengerpartja, valamint a távolabbi egzotikus üdülőhelyek.


TASR/para