Hatalmas vihar tombolt – fákat csavart ki a szél a Csallóközben!

Heves zivatar tombolt csütörtökön este az ország nyugati és déli régióiban, amit viharos széllökések kísértek.

Hatalmas vihar tombolt – fákat csavart ki a szél a Csallóközben!
Kisudvarnok "kapujában" mindenki cseresznyefáját végezte ki a tomboló szélvihar - Paraméter

A meteorológusok másodfokú viharriasztást adtak ki csütörtökön este az Ausztria felől érkező vihar miatt, ami jelentős károkat okozott az ország nyugati és déli részén.

A viharos szél többfelé fákat csavar ki, amik néhol autókra, máshol vasúti sínekre zuhantak.

Felbár és Nadasd közt úttestre dőlt egy fa – egészen Bősig letört faágak nehezítették a közlekedést. Információink szerint Bős és Nyékvárkony közt is útra dőlt fa akadályozta a forgalmat.

Somorján is hatalmas vihar tombolt – az orkán erejű szél fákat döntött az autókra és az úttestre.


Olvasói felvételek

Nagyudvarnok és Dunaszerdahely között:

Nagypakán a vasúti sínekre zuhant egy kicsavart fa.

Dunaszerdahelyen is tombolt a viharos szél – bizonyos teraszokon napernyőket tépett szét.

A Vámbéry Gimnázium előtti parkban hajnaltól dolgoztak a "romok" eltakarítói.

Galántán is jelentős károkat okozott az esti vihar:

A Dunaszerdahelyi járásban többfelé áramkimaradást okozott a hatalmas szél. Úgy tudjuk, Nyékvárkonyban, Egyházkarcsán, Nagylúcson még a reggeli órákban is szünetelt az áramellátás.

Hatalmas szélvihar tombolt a fővárosban is, ahol a kidőlt fák miatt többfelé összeomlott a közlekedés. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet tájékoztatása szerint csütörtökön este a pozsonyi reptéren 100 km/órás széllökéseket mértek. A viharban megrongálódott vezetékek miatt miatt több órás késéssel közlekedtek a fővárosi tömegközlekedés villamosai és trolibuszai, valamint a vonatok is. Amint arról csütörtökön este beszámolunk, baleset miatt vesztegeltek a vonatok Kútynál: egy fa dőlt a sínekre, melyre ráhajtott a Prága-Budapest nemzetközi gyors.


Fotó: imeteo.sk

Rá sem ismerni a pozsonyi főállomás előtti térre:

Szencen és Pozsonyban több helyen háztetőket tépett le az óriási szélvihar.

Zuzana Farkasová országos tűzoltósági szóvivő elmondása szerint a Pozsonyi és a Nagyszombati kerületben volt a legkritikusabb a helyzet. Pozsonyban és környékén több mint 40 tűzoltó igyekezett elhárítani a vihar okozta károkat.

Az ország nyugati részén összesen több mint kétszáz helyre riasztották a tűzoltókat. A legtöbb esetben kicsavart fák, letépett háztetők és leszakadt vezetékek miatt volt rájuk szükség. A Nagyszombati kerületben 40 helyre riasztottak tűzoltókat – a legtöbb helyen úttestre dőlt fákat távolítottak el.

A Szlovák Hidrometeológiai Intézet előrejelzése szerint pénteken is számíthatunk elszórtan zivatarokra az esti órákban, ezek intenzitása azonban várhatóan már nem lesz olyan erős, mint csütörtökön.


TASR/shmu/para