HAVAZÁS: Néhol megbénult a közlekedés, máshol több órát késtek a buszok

Szinte az egész ország területén kiadós havazás nehezítette a közlekedést a hajnali és a kora reggeli órákban.

HAVAZÁS: Néhol megbénult a közlekedés, máshol több órát késtek a buszok
Dunaszerdahely és Csallóközkürt között (Olvasói felvétel)

Az északi-szlovákiai régiókban többfelé megbénult a közlekedés csürtökön reggel hófúvások miatt. Az útkarbantartók intenzíven dolgoztak azon, hogy az utak ismét biztonságosan járhatók legyenek. Az Eperjesi kerületben  például 2474 kilométer hosszúságú közutat sóztak fel összesen 69 járművel.

Az éjszakai havazás a fővárosban és környékén is megnehezítette a közlekedést. A regionális autóbuszjáratok jelentős késéssel érkeztek Pozsonyba a reggeli órákban.

A Slovak Lines szóvivője, Eva Vozárová elmondta, a Somorjáról, Éberhárdról és Pozsonyivánkáról a főváros felé közlekedő autóbuszok késtek a legtöbbet – a reggeli és délelőtti órákban a legtöbb busz 60, illetve 100 percet késett.

Hasonló volt a helyzet Szencnél és Bazinnál, ahol 50-90 perces késéssel kellett számolniuk a busszal utazóknak. A vonatok országszerte jelentősebb késések nélkül közlekedtek.

közlekedésügyi minisztérium által pár napja elindított odoprave.info tájékoztató portál közlekedési információi szerint Pozsony belvárosában és keleti részén lassult jelentősen a forgalom. A portálon található térkép szerint kisebb baleset történt a 63-as főút királyfiakarcsai letérőjénél délelőtt fél 11 környékén. Amint azt a dunaszerdahelyi tűzoltóságtól megtudtuk, egyelőre nem volt szükség a tűzoltók segítségére a Dunaszerdahelyi járásban.

Pozsonyban és környékén az elmúlt pár órában hét közúti balesethez riasztották a rendőrséget, illetve 20 káreset történt – tájékoztatta a nyilvánosságot Lucia Mihalíková rendőrségi szóvivő.

zjazdnost.sk közlekedési információs portál térképe alapján a délnyugat-szlovákiai régióban a legtöbb úttest még mindig havas, néhol kásás hóréteg borítja az úttestet.


Forrás: zjazdnost.sk

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet előrejelzése szerint jelentős enyhülés várható. Csütörtökön éjszaka már nem lesznek kemény mínuszok, pénteken napközben pedig akár 5-6 Celsius-fokot is mérhetünk az ország déli részén. Az előrejelzés azt mutatja, hogy havazás egyelőre nem várható a Dunaszerdahelyi járásban, pénteken némi esőre van kilátás.


Felső grafikonon a várható hőmérséklet, középsőn a felhősödés mértéke, az alsón pedig a várható csapadék látható Dunaszerdahelyen és környékén (Forrás: SHMÚ)

TASR/para