Komárom

Dolgozókat keres komáromi üzemébe a ZF Slovakia társaság

A ZF Slovakia társaság munkaerő-felvételt hirdetett új, révkomáromi üzemegységébe.

Dolgozókat keres komáromi üzemébe a ZF Slovakia társaság

A gyártás a következő év elején kezdődhet meg. Első körben a cég mintegy 150 alkalmazottat vesz fel. Erről Peter Doll, a ZF társaság igazgatótanácsának elnöke tájékoztatott pénteken. Az alkalmazottak mintegy 80%-a a gyártás területén fog dolgozni, a többiek irodai tevékenységet fognak végezni.

Az első irodai alkalmazottak már idén nyáron beléphetnek, a gyártási operátorok betanítása ősszel kezdődik. Az üzem, melyben kuplungokat fognak gyártani személyautók számára, az egykori Doprastav területén lévő ipari zónában épült fel.

A ZF Slovakia a német ZF-csoport szlovákiai képviselője, mely 1993-ban kezdte meg működését az országban. A ZF-csoport Szlovákiában összesen több mint 3000 alkalmazottat foglalkoztat és közel 450 millió eurós forgalmat bonyolít le. Az autóipari beszállító vállalat 40 országban van jelen csaknem 230 telephellyel és 137 ezer alkalmazottal. 

Keszegh Béla komáromi alpolgármester az új üzem létesítésével kapcsolatban elmondta: az elmúlt három évben jelentős mértékben megváltozott a munkanélküliség aránya Komáromban, ami részben a városvezetés érdeme. „Hét nyelvű szakmai publikációkkal szólítottuk meg a befektetőket, az interneten közzétesszük a rendelkezésre álló városi telkek jegyzékét. Megállapodásokat kötünk a szakközépiskolákkal, hogy a képzés összhangban legyen a befektetők igényeivel” – fejtette ki az alpolgármester.

(TASR)

Akkumulátorgyár épülhet Komáromban

A dél-koreai SK Innovation Zrt. elektromos autókba használható lítium akkumulátorokat gyártó üzem építését tervezi a dél-komáromi ipari parkban egy 42 hektáros területen - derül ki a városházán kifüggesztett hirdetményből.

Akkumulátorgyár épülhet Komáromban
Illusztráció

A beruházás környezetvédelmi dokumentációja szerint a vállalat 2018 februárjában kezdené meg az építkezést, a próbaüzemet 2019 nyarán indítanák és 2020 januárjától üzemszerű termelést folytatnának.

Az üzem első fázisa 66 ezer négyzetméteren valósulna meg a komáromi ipari park területén, a lengyel Alumetal szomszédságában. A működés során a gyár 24 órás üzemben termelne egész évben.

A társaság a dél-koreai Seosan városában már rendelkezik egy gyakorlatilag azonos technológiájú akkumulátorgyárral. A gyártási eljárás Magyarországon nem ismeretlen, hasonló üzem nyílt 2017 májusában Gödön - áll a környezetvédelmi dokumentációban.

A dél-koreai The Investor szaklap korábban azt írta, hogy az SK Innovation több mint 200 milliárd forintos beruházásra készül Komáromban, hogy az új gyárából lássa el elektromos autókba való akkumulátorokkal európai partnereit.

A híradás szerint az üzemben 250 ezer, elektromos autóba való akkumulátort gyártanak majd. A dél-koreai szaklap értesülésére a társaság közölte, hogy még nem született végleges döntés az európai gyár helyszínéről.

Az SK Innovation megjelenésével Közép-Kelet-Európában három dél-koreai cég készíthet majd akkumulátorokat elektromos autókba. Az LG Chem 2018-ban Lengyelországban nyit üzemet, amelybe több mint 400 millió forint értékben fektetett be, a Samsung SDI pedig nemrég Gödön nyitotta meg 100 milliárd forintból épült, 600 embert foglalkoztató gyárát.

(MTI)

Szombaton két részeg sofőrt is nyakon csíptek a zsaruk Komáromban

Pénteken este pedig a komáromi járásbeli Újgyallán is elfogtak egyet.

Szombaton két részeg sofőrt is nyakon csíptek a zsaruk Komáromban
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Pénteken este kezdték a tarolást a zsaruk a részeg sofőrök közt Újgyallán (Dulovce). Egy Suzukit vezető 53 éves hölgyet állítottak meg, és arra kérték, fújja meg a szondát. A műszer 1,35 ezreléket mutatott. A nőt őrizetbe vették, megindult ellene az ilyenkor szokásos eljárás.

Szombaton reggel nyolckor a komáromi Kertész utcában meszeltek le egy magyar BMW-t. 33 éves sofőrje 1,31 ezrelék alkoholszinttel ült a volán mögé.

Még aznap este fogtak egy harmadikot is, a Hviezdoslav utcában. A 39 éves férfi alkoholtesztje szintén pozitív, 1,33 ezrelék lett.

A Paramétert Božena Bruchterová kerületi rendőrségi szóvivő tájékoztatta.

(para)

Új köntöst kap a komáromi buszállomás

Ezekben a napokban is dolgoznak a révkomáromi autóbusz-állomás felújításán.

Új köntöst kap a komáromi buszállomás
Archív felvétel (Forrás: Geodruid.com)

A rekonstrukciós munkálatokat a városi tulajdonú járulékos szervezet, a Comorra Servis végzi, amely pályázat útján szerzett pénzforrást a felújításra a Szlovák Innovációs és Energetikai Ügynökségtől. Erről Szitás Péter, a polgármester irodájának munkatársa tájékoztatta a TASR hírügynökséget.

Elmondása szerint a teljes rekonstrukció 93 813 eurót tesz ki, ami magába foglalja az épület hőszigetelését, az ablakcserét, a járdákat és az akadálymentesítést.

"Az elmúlt években kicseréltük a kazánt, emellett készül már egy újabb projekt az épület belsejének, valamint a külső tereknek a felújítására, Európai Uniós forrásból" - számolt be a tervekről Keszegh Béla alpolgármester. 

Hozzátette, hogy a jövőben elektromos autóbusz közlekedhet a két Komárom között, és folyamatban van a városi buszmegállók felújításának a megoldása is.

Stubendek László az autóbusz-pályaudvar külsejének felújítását jelentős lépésnek tartja, mert szerinte elősegíti majd az idegenforgalmat, egyúttal csökkenti a fenntartásának költségeit.

(TASR)

Közel 6 ezren tiltakoznak Komáromban a tervezett elkerülőút ellen

A komáromi Holt-Vág és Apáli pihenőzóna megmentéséért augusztusban kezdtek aláírásgyűjtésbe helyi civilek.

Közel 6 ezren tiltakoznak Komáromban a tervezett elkerülőút ellen

A kezdeményezők hétfőn átadták az 5905 aláírást tartalmazó íveket a városi hivatalnak, a petíciót online további 251 személy írta alá.

A petíció tárgya, hogy a városi képviselő-testület a területrendezési terv jóváhagyása során kizárja annak lehetőségét, hogy a város köré tervezett elkerülőút a Holt-Vág övezetén vezessen keresztül, ez ugyanis a kezdeményezők szerint szembemenne a város menti Apáli rekreációs övezet védelméről szóló általánosan kötelező érvényű városi rendelettel.

A petíciót támogatta a komáromi horgászszövetség is.

Erik Bátora, az egyik civil aktivista ennek kapcsán elmondta, hogy nem az elkerülőút megépítése ellen tiltakoznak, csak nem értenek egyet azzal az alternatívával, hogy amiatt veszélybe sodorják a pihenőövezetet.

A tervezett körgyűrű kapcsolódik a Szlovákiát Magyarországgal összekötő és várhatóan 2020-ban átadásra kerülő új Duna-hídhoz. Az északi elkerülőút pilléreken állna a Holt-Vágnál, a város ezen részét azonban elsősorban a hétvégi pihenők és a horgászok használják ki. 

A körgyűrű terve már 2005-ben bekerült Nyitra megye területrendezési tervébe. A másik verzió, hogy a körgyűrű egy nagyobb ívet írna le, de érintené Gadócot, ez ellen pedig az ottaniak tiltakoznak.

(TASR)

Rendőrök mentették meg a férfit, aki a Dunába akart ugrani Komáromban

A férfi azt hajtogatta a hídon, hogy nincs értelme az életének.

Rendőrök mentették meg a férfit, aki a Dunába akart ugrani Komáromban

Csütörtökön délután egy román férfi állította meg a rendőrjárőröket Komáromban azzal, hogy siessenek a határ menti hídhoz, ahol egy férfi éppen le akar ugrani a mélybe.

Božena Bruchterová kerületi rendőrségi szóvivő beszámolója szerint amikor a rendőrök a helyszínre értek, a férfi széttárt karokkal állt a híd korlátja mögött. A rendőrök megközelítették, majd egy határozott mozdulattal visszarántották a korlát mögül a járdára.

A férfi azt kezdte hajtogatni, hogy hagyják, családi problémái miatt nincs értelme az életének. A 39 éves férfi nagyon feldúlt volt, a mentők kiérkezéséig számtalanszor elmondta, hogy már nem itt kéne lennie.

Mikor a mentők megérkeztek, átvették, és bevitték a kórházba kivizsgálásra.

(para)

Modernizálják a komáromi VMK-t és a Tiszti pavilont

A városi képviselők jóváhagyták a két épület rekonstrukcióját.

Modernizálják a komáromi VMK-t és a Tiszti pavilont
Forrás: Panoramimo.com

Az önkormányzat összesen 17 ezer eurót hagyott jóvá, ebből 4 ezer fénytechnikára, 6100 hangtechnikára költenek, a fennmaradó 7 ezer eurót pedig a színpadi függönyök és az épületek függönyeinek cseréjére fordítják.

A komáromi VMK a nyár elején 120 ezer eurós támogatáshoz jutott a Környezetvédelmi Alapból a hozzá tartozó középületek energetikai hatékonyságának növelésére. Ebből a pénzből szeptembertől kezdődően lecserélik az ajtókat és az ablakokat.

Az EU-s dotáció mellett a város önrésze 6 ezer eurót tesz ki. A modernizációtól a fűtési és hűtési költségek csökkenését várják.

(TASR)

Brutálisan megfenyegették a komáromi nyilvános vizelőket az Európa-udvarnál!

Ez lehet az egyik olvasata annak a figyelmeztetésnek, mely az Európa-udvarnál került ki.

A másik pedig az, hogy frappánsan. Van további ötleted? Írd meg kommentben!

komaromonline.sk-n találtuk a fenti fotót, olvasójuk küldte be azzal, hogy a figyelmeztetést az Európa-udvar Jókai utca felőli lejárójánál ragasztották ki.

Mától retteghet, akire rájön a csuri, és nem tudja visszatartani. Ollóval csatangoló trollok kíméljenek!

(para)

Újabb rövid útlezárás jön Komáromban

A Komáromi Napok egyik sportrendezvényéből kifolyólag.

Újabb rövid útlezárás jön Komáromban
Fotó: archív

Renáta Čuháková nyitrai kerületi rendőrségi szóvivő arról tájékoztatott, hogy május 1-jén 11.30 és 12.00 között lezárják az Erzsébet hidat a szlovákiai és a magyarországi Komárom között.

Az útlezárásra azért van szükség, mert a 26. Komáromi Napok keretén belül ez időben zajlik a két város polgárainak kötélhúzása a hídon.

Az említett fél órában teljes útzár várható.

(para)

Útlezárás Komáromban

A rendőrség tájékoztatott a vasárnap a határátkelő környékén esedékes útlezárásról.

Útlezárás Komáromban
Fotó: Komarom.com

A 43. Komárom-Komárno Nemzetközi Utcai Futóverseny okán vasárnap egy bő órára lezárják a határátkelő felé vezető 64-es út (Kertész utca) egy részét, mégpedig a Nádor utcától (Palatinova ul.) a Platán sorig (Platanova alej).

A lezárás 12.50-től 14.00-ig esedékes.

A határátkelőhöz a Jedlik Ányos utcán keresztül (a Mercury Marketnél) lehet majd eljutni.

A futóverseny ideje alatt az Erzsébet híd egy sávban lesz járható, melyen váltakozva tereli majd a forgalmat a rendőrség.

(para)

IDŐJÁRÁS: Kibabrálhat a terveinkkel az eső

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet előrejelzése hétfő éjszakára és keddre.

Aktuális
Ma
szerda
csütörtök
POZSONY
20 °C
27 °C / 18 °C
25 °C / 21°C
25 °C / 18 °C
DUNASZERDAHELY
18 °C
28 °C / 16 °C
26 °C / 20°C
26 °C / 19 °C
KOMÁROM
17 °C
28 °C / 17 °C
25 °C / 19°C
25 °C / 18 °C
PÁRKÁNY
14 °C
27 °C / 15 °C
23 °C / 18°C
24 °C / 18 °C