Hiába drukkoltak Merkel ellen az illiberálisok

Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) koalíciója válthatja a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Zöldek kormányát a legnépesebb német tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában a vasárnap tartott helyi törvényhozási (Landtag-) választás esti részeredményei alapján.

Hiába drukkoltak Merkel ellen az illiberálisok
Fotó: TASR/AP

Az urnazárás utáni első részeredményekkel szemben az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) valószínűleg mégsem nyeri vissza képviseletét a düsseldorfi Landtagban, a bejutási küszöböt jelentő 5 százalék helyett csak 4,9 százalékot szerez. Ez a fejlemény úgy formálja az erőviszonyokat, hogy a győztes CDU és harmadik helyezett FDP többséget szerez.

A 181 tagú tartományi gyűlésben a CDU 33 százalékos eredménnyel 66 mandátumhoz, az FDP 12,5 százalékos eredménnyel 25 mandátumhoz jut a 20 órai részeredmények szerint.

A tartományt legutóbb a 2005-2010-es ciklusban irányította a CDU és az FDP.

Ezt a ciklust leszámítva az utóbbi 50 évben mindig az SPD volt kormányon, a vasárnapi választáson viszont 31,5 százalékkal története legrosszabb eredményét érte el.

mti/para