Hihetetlen: Furcsa üzenetet észleltek az űrből!

Egyelőre megmagyarázhatatlan jelek érkeztek egy 11 fényévre lévő csillagtól - írja a 24.hu.

Egyelőre megmagyarázhatatlan “üzenetet” fogott a Poerto Rico-i Arecibo Obszervatórium rádióteleszkópja. A csillagászok által furcsa jeleknek nevezett szélessávú impulzusok az Univerzum egy nem is olyan nagyon távoli pontjáról, a 11 fényévre található fakó csillagból, a Ross 128 irányából érkeztek. "Elég valószínűtlen, hogy a jelek földön kívüli intelligens lényektől származnának, de a lehetőséget nem lehet kizárni" – mondta Abel Mendez, a Puerto Rico-i Egyetem asztrobiológusa.

A Ross 128 a mi Napunknál jóval kisebb vörös törpecsillag – ezek felszíni hőmérséklete és kisugárzása is alacsony, ezért életük felfoghatatlanul hosszú. A Ross 128-ról annyit tudni még, hogy mindeddig nem fedeztek fel körülötte keringő bolygót.

Azt nem tudni, hogy mi lehet a titokzatos jel. Mendez szerint a legvalószínűbb magyarázat, hogy egy több ezer kilométer magasan a Föld körül keringő műholdtól származott.

A teleszkóp látómezeje ugyanis nagyon széles, bőven elképzelhető, hogy a jeleket nem is a csillag, hanem a műszer látómezejében lévő valamely más objektum okozta – főleg, hogy egyes kommunikációs műholdak használják az észlelt frekvenciát.

Mindenesetre egy korábbi blogbejegyzésében Mendez még azt írta:

Nem ismer műholdakat, amelyek ilyen jeleket bocsátanának ki, és az egész nagyon különös.

Vasárnaptól az Arecibót többször is a Ross128 felé irányítják, hátha ismét fogják a jeleket. Ha igen, talán megtudunk valami közelebbit. Ha nem, a rejtély tovább fokozódik.

24.hu