Bár a nemzetközi felmérések szerint Szlovákia lakossága fogékony az álhírekre, a többség mégis meg van győződve ennek az ellenkezőjéről

camera

1

Bár a nemzetközi felmérések szerint Szlovákia lakossága fogékony az álhírekre, a többség mégis meg van győződve ennek az ellenkezőjéről

Illusztrációs felvétel (Pixabay) 

Megosztás

Bár több nemzetközi felmérés azt mutatja, hogy Szlovákia azok közé az országok közé tartozik, ahol a lakosság fogékony az álhírekre és összeesküvés-elméletekre, a szlovákok többségének mégis az a meggyőződése, hogy képesek megkülönböztetni az álhírt a valós információtól. Az emberek 69%-a bízik a saját ítélőképességében, nagyobb számban a férfiak (75%) és a diplomások (88%) – derült ki az NMS Market Research Slovakia reprezentatív online felméréséből.

A megkérdezettek döntő többsége (91%) szerint az álhírek fő terjesztői a közösségi hálók használói, mindenekelőtt a Facebookon. 58% szerint ott terjed a legtöbb álhír, és főleg a fiatalabb generációk, a 44 év alattiak vélekednek így.

85% szerint az álhírek terjesztésében maguk az emberek is részt vesznek, 80% szerint pedig a média és a politika is.

A lakosság 79%-a komoly társadalmi problémának tartja az álhíreket, és a terjedésük megakadályozása érdekében 44%-uk szerint az államnak, szintén 44%-uk szerint az embereknek is tenniük kell. 40% a közösségi hálók adminisztrátorait és tulajdonosait is felelősnek tartja.

Denisa Lakatošová, az NMS munkatársa elmondta, biztató, hogy a lakosság nagy része tisztában van azzal, milyen komoly problémát jelentenek az álhírek, és hogy az embereknek is tenniük kell ellenük. Ugyanakkor aktív fellépést várnak el az államtól is, ám ennek szöges ellentéte zajlik azzal, hogy megszüntették a mediális felvilágosításra nyújtott támogatásokat, és az, ahogy a kulturális minisztérium viszonyul a dezinformációk elleni harchoz.

Az online felmérést január 10-e és 14-e között végezték 1030 megkérdezett bevonásával.

TASR

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program