Hogyan lesz gyepje valóban szebb, mint a szomszédé?

Ha tényleg azt szeretnénk, hogy a gyepünk szép legyen és mindkét szomszédunk irigykedjen ránk, bizony azért tenni is kell valamit. A gyepgondozás alfa és omegája a rendszeres nyírás és locsolás. 

A füvet nyírni általában hetente egyszer elégséges. Ha igazi pázsitot akarunk, akkor sok csapadék esetén egy héten belül kétszer is "végigfuthatunk" rajta a fűnyíróval, s így tömöttebb lesz a pázsit.

A locsolásról annyit kell tudni, hogy a gyep meglehetősen sekélyen gyökerezik, ezért nincs nagy értelme egyszerre sok vizet kijuttatnunk rá. Inkább többször keveset, de rendszeresen locsoljuk. A locsolást, főleg nagy hőségek idején a reggeli, esetleg az esti órákban végezzük, amikor a levegő kicsit lehűlt.

A gyep gondozásához tartozik a fejtrágyázás is.

A legolcsóbb megoldás, ha "ledek-kel" (LAV - Liadok amónny s vápencom) szórjuk meg. Ez valójában puszta nitrogén, vigyázzunk vele, mennyit juttatunk ki belőle, mert égethet. 10 m²-re 0,3 - 0,5 kg elégséges. Inkább több alkalommal kevesebbet adagoljunk.

Travstar - egy komolyabb műtrágya a fűre. Nitrogén, foszfor és káliumon kívül nyomelemeket (vas, magnézium, kén) is tartalmaz, amelyek nagyon kedvezően hatnak a fűre. A benne levő kénnek pedig gyom elnyomó hatása van. 0,3 - 0,4 kg-ot juttasunk ki belőle 10m²-re, hetente vagy kéthetente.

EXPERT Trávníček - egy profi műtrágya. Szintén tartalmaz nyomelemeket, a benne levő magnéziumtól lesz szép zöld a fű. Szintén egy-két hetente szórunk ki belőle 0,2 - 0,3 kg-ot 10 m²-re.

A fű műtrágyázásánál alapvető dolog, hogy kijuttatás után meglocsoljuk a füvet, vagy eleve esőben juttatjuk ki a műtrágyát.

A gyep gyomirtózása

Bizony még rendszeres nyírás mellett is megjelenhetnek a fűben gyomok, ha nem figyelünk oda, el is gyomosodhat. Ha csak néhány fránya gyom jelent meg, akkor a legegyszerűbb, ha éles késsel tőből kimetszük. Amennyiben sok a gyom gyomirtó után kell néznünk.

Lontrel 300 - a makacs kétszikű gyomok ellen hat, felszívódva a növénybe. Dózis: 4-8 ml vegyszer 10l vízben feloldva, 100m²-re kijuttatva. Nagyobb adagban a gyermekláncfüvet is elviszi.

BOFIX - a fűben megjelenő gyomok széles skálájára hat. Ajánlott dózis: 40-60ml vegyszer 3l vízben feloldva, 100m² területre kijuttatva.

Fontos, hogy a gyomirtót nem szabad közvetlenül a fű nyírása után használni, mert a friss sebeken keresztül megperzselheti a gyepet.

Ezért a nyírás után várjunk néhány napot a gyomirtózással.

Megoldás lehet a gyomok ellen a TERRASAN műtrágya család azon tagja, amelyet a gyomok elnyomására fejlesztettek ki. Ez az anyag egyrészt széppé teszi a pázsitot, s egyben összetételének köszönhetően elnyomja a gyomokat.

Jó munkát, és szép zöld gyepet kívánok Önöknek!

Angyal József, AGROCENTRUM Nyárasd

 

Forrás: www.agrocentrum.sk