Hurrikánok - Az Irma elhagyta Kubát

Elhagyta Kubát az Irma hurrikán, lassan megközelíti a Florida Keys szigetcsoportot és Florida állam délnyugati partjai felé fordul - közölte szombaton az amerikai hurrikánközpont (NHC).

Az NHC arra számít, hogy az orkán keltette hullámok katasztrofális árvizet okoznak majd Florida délnyugati részén; 3-5 méter magasan áll majd a víz az érintett területeken.

Az Irma jelenleg óránkénti 200 kilométeres széllökésekkel pusztít, de a meteorológusok szerint erősödni fog, és 4-es erejű hurrikánként éri majd el Florida partjait. Az orkán erejű szél várhatóan vasárnap reggel éri el az államot; Fort Lauderdale repterén, Miamitól északra már szombat koraeste csaknem óránkénti 80 kilométeres szelet mértek.

Nem sokkal korábban az ohiói Nemzeti Gárda parancsnoka bejelentette: több államból 7000 katonát küldenek, hogy segítsék a vihar utáni mentést és kárelhárítást.

A floridai hatóságok több mint hatmillió embert szólítottak fel arra, hogy menjenek biztonságos helyre a vihar útjából. Mintegy ötvenezren iskolákban, közösségi központokban és templomokban kerestek menedéket.

MTI/para