Így reagáltak a miniszterek a korrupcióellenes tüntetésre

„A jelenlegi kormánynak továbbra is támogatnia kell, hogy az emberek szabadon kinyilváníthassák véleményüket” – így reagált Marek Maďarič kulturális miniszter a keddi, pozsonyi korrupcióellenes tüntetésre.

Így reagáltak a miniszterek a korrupcióellenes tüntetésre
Fotó: TASR

„Örülök, hogy egy olyan országban élhetek, ahol az emberek szabadon gyülekezhetnek, tüntethetnek, ahol szabad a véleménynyilvánítás, és ahol szabadon követelhetik az emberek, hogy néhány politikus mondjon le funkciójáról” – mondta Maďarič a tüntetésre reagálva. „Annak is örülök, hogy társadalmunkban további demokratikus jog is érvényesül, mikor arról, hogy a politikusok jönnek vagy mennek, az általános, szabad, titkos választási jog dönt” – tette hozzá a miniszter.

A tüntetés szervezői, amelyen megközelítőleg ötezren vettek részt, a Kormányhivatalban egy emlékeztetőt adtak be, melyben kérik a Bašternák- és a Gorilla-ügy alapos kivizsgálását, valamint Robert Kaliňák belügyminiszter, Tibor Gašpar országos rendőr-főkapitány és Dušan Kováčik speciális főügyész menesztését.

Maďarič szerint nem csak a tüntetők kérését kell számításba venni, hanem a választókét is. „Ehhez néhány ezer emberre van szükség. Tízezer, húszezer ember. És mi van azzal a 350 ezer emberrel, akik bizalmat szavaztak neki?” – tette fel a kérdést a Smer alelnöke.

Hasonló véleményen van a Smer másik alelnöke, Peter Žiga gazdaságügyi miniszter is. Véleménye szerint jelen pillanatban nem indokolt Kaliňák, Gašpar és Kováčik távozása. „Ez egy bizonyos csoport véleményének a megnyilvánulása, amiről én azt gondolom, hogy mögöttünk is áll egy csoport, amely más véleményen van” – magyarázta Žiga.

„Teljes mértékben a fiatalok legitim megnyilvánulásának tekintem az effajta véleménynyilvánítást. Úgy gondolom, hogy ez valamelyest tükrözi a fiatalok általános frusztrációját a jövőjüket illetően” – reagált a tüntetésre Tomáš Drucker egészségügyi miniszter. „Én személyesen ismerem Kaliňák urat, akinek mindig anyagi érdeke az, amivel éppen foglalkozunk. Ez azt jelenti, hogy nekem más a véleményem, mint a nyilvánosság többségének” – tette hozzá Drucker.

A fiatalok tüntetéséről Miroslav Lajčák külügyminiszter is elmondta a véleményét. „Az európai demokráciában általános, hogy az emberek kinyilvánítsák véleményüket, ezért bizonyos mértékben elmondható, hogy európaizálódunk” – mondta Lajčák. „A korrupció komoly probléma, amivel foglalkozni kell, de nem kampány módjára, hanem szisztematikusan. Tehát az illetékes állami szervek munkájával” – tette hozzá a külügyminiszter.

A tüntetést két 18 éves középiskolás szervezte. Karolína Farská és Dávid Straka elmondása szerint belefáradtak abba, hogy a pénz elveszik a korrupciós ügyekben, a politikusok pedig teljesen figyelmen kívül hagyják az emberek véleményét. 

TASR/para