Indul az új tender a vajkai komp üzemeltetéséért

Az amerikai garázscéggel kötött mostani szerződésnél nem lesz nehéz előnyösebbet megkötni.

Indul az új tender a vajkai komp üzemeltetéséért
Fotó: TASR

Az állami Vízgazdálkodási Építővállalat kihirdette az új tendert a Vajka és Keszölcés (Dunaszerdahelyi járás) közti kompjárat üzemeltetésére. Amennyiben a versenypályázat sikeres lesz, megszűnik a jelenleg érvényes előnytelen szerződés, melyet az előző Fico-kormány egy amerikai garázscéggel, bizonyos Ponton Cityvel kötött meg.

Ismert, hogy a cég már akkor kész volt a komphajóval, amikor 2015-ben kihirdették a korábbi tender feltételeit és a hajóra vonatkozó technikai követelményeket. Emiatt az ellenzék, Veronika Remišovával (OĽaNO-Nova) megkísérelte leváltani az akkori környezetvédelmi minisztert, Peter Žigát.

A szerződést 15 évre kötötték, és 25 millió euróról szólt, amikor viszont Solymos László lett az új kormány környezetvédelmi minisztere, egy függeléket hagytak jóvá, mely szerint sikeres új tender esetén a szerződés megszűnik.

Daniel Kvocera, a Vízgazdálkodási Építővállalat vezetője az új tender kapcsán közölte, a Ponton Cityvel sikerült úgy megegyezni, hogy a cég nem követel majd kártérítést az elmaradt nyereségért.

Az igazgató elárulta azt is, milyen előnyökkel járhat az új szerződés. Ezek közt van, hogy rövidebb lesz, mindössze ötéves. Az ár egy komplex összeg lesz, ami magába foglalja a készenléti díjat és változatlan lesz független az üzemanyagárak alakulásától. Az új törvénykezés miatt az offshore-cégek már nem vehetnek részt rajta.

Az állami vállalat egyidejűleg olyan megoldást is keres a Kis-Csallóközzel való közlekedési összeköttetés javítására, amelyet nem befolyásolnak az időjárási körülmények. Vizsgálják például a felvízcsatorna alatti alagutakat. Hogy azokat a közúti forgalom rendelkezésére bocsáthatják-e, arra egy megvalósíthatósági tanulmány adhat választ.

Kvocera szerint számos szerv, többek között a tűzoltók és a községek is támogatnák ezt a megoldást. A kompjárattól nem messze található átjárókon keresztül nemcsak a gépjárművek, de kerékpárosok és motorbiciklisek is eljuthatnának a Kis-Csallóközbe, vagy onnan ki.

(TASR/para)