Irma izmosabb, mint Harvey volt - még nagyobb veszélyben Amerika

Alighogy az Egyesült Államok magához tért a legkevesebb 33 ember halálát és több mint 100 milliárdos anyagi kárt okozó, hurrikánból trópusi viharrá szelidült Harvey pusztításai nyomán, Florida déli részét újabb, még erősebb hurrikán fenyegeti. Az Irma kedd este a Karib-szigetek északkeleti részén található szigetekre csapott le, szerdán pedig a francia Saint-Martin és Saint-Barthélemy szigeteknél tombolt.

Irma izmosabb, mint Harvey volt - még nagyobb veszélyben Amerika
Fotó: AP/TASR

Az amerikai hurrikánközpont adatai alapján a térségben 1928 óta nem volt olyan erős hurrikán, mint most az Irma. Akkor a San Felipe trópusi vihar 2748 ember halálát okozta Puerto Ricón, Guadeloupe-on és Floridában

Francia források szerint  szerint az Irma mintegy ötven kilométer átmérőjű "szeme" másfél órán át tartózkodott Saint-Barthélemy szigete felett, majd Saint-Martinre csapott le. A tenger "szélsőséges erővel hullámzott" a partoknál, és az alacsonyan fekvő tengerparti területeket teljesen elborította. A riasztás a legmagasabb szintű volt, ami azt jelenti, hogy a teljes lakosságot biztonságba helyezték.

A legerősebb, a Saffir-Simpson-féle hurrikánskálán ötös kategóriába sorolt Irma széllökéseinek sebessége a francia Antillákhoz közelítve a meteorológusok mérései szerint elérte az óránkénti 360 kilométert. Viszonyításképpen ugyanezen a skálán a négyes kategóriába sorolt, a nemrég az Egyesült Államok és a Karib-szigetek térségében pusztító Harvey hurrikán legkevesebb 33 ember halálát okozta, pusztításai nyomán Texas állam 62 megyéje katasztrófa sújtotta területté vált.

A Bahamákon a hurrikán útjában lévő hat sziget lakosait kitelepítették elővigyázatosságból.

Guadeloupe szigetétől, ahol szintén riasztást adtak ki, távolabb haladt el a hurrikán szeme, de ott is óránként 100 kilométeres erősségű széllökéseket mértek, heves esőzés volt, és a tengeri viszonyok "nagyon veszélyesek" a meteorológiai intézet szerint.

A Karib-tenger északkeleti peremén lévő Antiguán és Barbudán a hatóságok kikapcsolták az áramszolgáltatást, és arra kérték a lakosokat, hogy szerda reggeltől maradjanak otthonuk védelmében. Az intézet közlése alapján az Irma hurrikán "szeme" közép-európai idő szerint szerda reggel 8 óra körül haladt el Barbuda fölött

Rick Scott  kormányzó szerdán azonnali evakuálásra szólította fel a Florida déli részén élőket a közelgő hurrikán miatt 

"Irma nagyobb, gyorsabb, erősebb és veszélyesebb, mint az 1992-ben pusztított Andrew hurrikán" - figyelmeztetett a kormányzó, hozzátéve, hogy "a házakat újjáépíthetjük, de az életeket nem". Az Andrew hurrikán 1992-ben 65 ember életét követelte és 26 milliárd dolláros (mai árfolyamon számolva több mint 7 ezer milliárd forintos) kárt okozott.

Rick Scott már hétfőn szükségállapotot hirdetett ki Florida valamennyi megyéjére, szerdán délelőtt pedig elrendelte a Nemzeti Gárda készültségét, péntektől pedig a közintézmények és iskolák bezárását. Az Irma hurrikán ugyanis várhatóan a hétvégén eléri Floridát.

Emellett Donald Trump elnök rendkívüli állapotot hirdetett ki Puerto Ricóban és az amerikai Virgin-szigeteken. Szerda reggeli Twitter-üzenetében az elnök közölte: "szorosan figyelemmel kísérjük a hurrikánt, munkatársaim, akik kiváló munkát végeztek Texasban, már Floridában vannak".

Az amerikai külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben óva int a kubai utazásoktól és arra ösztönzi az amerikaiakat, hogy gondolják át Kubára, Haitire és a Dominikai Köztársaságba esetlegesen tervezett utazásukat, mert a hurrikán nagy valószínűséggel ott is életveszélyes pusztításokkal járhat.

Key Westen és Florida legdélebbi részén fekvő szigeteken már tart valamennyi ott élő elköltöztetése, Miamiban szerdán kezdődött meg az épületek lezárása és a menekültszállások kialakítása. Az amerikai televíziók helyszíni tudósításai szerint a dél-floridai boltokból rohamosan fogynak az élelmiszer-tartalékok és a palackozott vízkészletek, a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) már készül a szállítmányokkal.

Az Irma miatt meg kellett változtatni Ferenc pápa kolumbiai repülőútjának tervezett útvonalát - tudatta szerdán egy vatikáni tisztviselő. Az egyházfő eredetileg Puerto Rico fölött repült volna át, ám a hurrikán miatt a gép dél felé, Barbados, Grenada és Trinidad felé kénytelen kerülni, hogy eljuthasson Bogotába.

(MTI)