A jobb hulladékgazdálkodással, és a tisztább levegővel foglalkozott a parlament

A hulladéktörvény módosítása, hatékonyabb tájékoztatás a szmoghelyzetről, szigorúbb szabályok és a közepes méretű tüzelőberendezések jobb ellenőrzése, az alacsony kibocsátású övezetek valamint az országos szennyezés-kibocsátási nyilvántartás adatainak egységesítése. Ezek a környezet- és az egészségvédelem szempontjából is fontos pontok szereltek ma a parlament napirendjén. A környezetvédelmi tárca hatáskörébe tartozó jogszabályokat a kabinet még augusztus végén szavazta meg.

A jobb hulladékgazdálkodással, és a tisztább levegővel foglalkozott a parlament
Fotó: Paraméter - illusztráció

Első olvasatban vitatták meg a képviselők a hulladéktörvényt, amely átláthatóvá, egyszerűbbé és hatékonyabbá teszi a hulladékgazdálkodási rendszert. Egyben szigorítja is a betartását. Büntetést vezet be a gyártói felelősségvállalói szervezetekkel szemben, ha azok nem biztosítják be a szelektív hulladékgyűjtő edényeket.

Vagyis, ha a település becsületesen szelektálja a szemetet, de nincs mibe gyűjteni, ez a szervezet hibája és törvénysértés.

Változások várhatók az építési törmelék gyűjtése terén is. A települések eldönthetik majd, hogy az építési törmelék pontos mennyisége után fizetik az illetéket, vagy átalányösszeget vezetnek be, ahogy ez eddig is működött. Az önkormányzatok azt a rendszert választhatják, amely a lakosoknak jobban megfelel. A tervezetet második olvasatba utalták.

Ugyancsak 2. olvasatba került – 118 képviselő támogatásával - a légkörről szóló jogszabály is, amely összehangolja a szlovák jogrendet az európaival. A módosítás biztosítja a szmoghelyzetről történő hatékonyabb tájékoztatást. Ezentúl a körszolgálati médiák is közlik majd a figyelmeztetést.

Amennyiben romlik a levegő minősége, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet riasztást ad ki, amiről két órán belül az állami médiáknak is tájékoztatniuk kell.

Ha a helyzet nem változik, naponta legalább kétszer kötelesek megismételni a figyelmeztetést. Reggel 7 és délután 17 órakor.

A módosítás érinti az 1 és 50 MW közötti hőteljesítményű közepes tüzelőberendezéseket is. 2025-től szigorúbb kibocsátási határértékek vonatkoznak majd az 5 MW-ot meghaladó névleges bemenő hőteljesítményű tüzelőberendezésekre. Az 5 MW-ot meg nem haladó hőteljesítményű berendezések esetében a szigorítás 2030-tól érvényes. A már meglévő létesítmények, mint a  fűtőművek, gázkompresszor-állomások, biomasszával üzemelő berendezések esetében átmeneti intézkedések alkalmazhatók. Hatékonyabb ellenőrzik majd a kibocsátási határértékek betartását is. A módosítás értelmében a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség köteles lesz a közepes tüzelőberendezésekre irányuló megfigyelési programot végrehajtani.

Az új törvény lehetővé teszi majd, hogy a települések alacsony kibocsátású zónákat jelöljenek ki.

Ezek célja a közlekedésből származó kibocsátás csökkentése és ezáltal a városok és falvak levegőminőségének javítása. Csak a megadott kategóriába tartozó, környezetvédelmi plakettel megjelölt járművek hajthatnak majd be ezekbe az övezetekbe. A konkrét feltételeket az adott település általános érvényű rendeletben határozza meg. Hogy a korlátozott forgalmú övezetek kihirdetését semmi se gátolja, egyéb törvények is változnak. Például a gépjárművek közúti forgalomban való részvételének feltételeiről és a városi rendőrségről szóló. A környezetvédelmi megfelelőséget jelölő plakettek kiadását a Belügyminisztérium rendeletben szabályozza majd.

A ma napirendre kerülő harmadik törvény a környezet állapotára vonatkozó információk gyűjtését, megőrzését és terjesztését szabályozza. Ebbe a javaslatba az országos szennyezés-kibocsátási nyilvántartás kezelése kapcsán felmerülő gyakorlati követelményeket építették be. 121 szavazattal szintén 2. olvasatba utalták.

Végül a honatyák megszavazták az ózonréteget lebontó anyagokról szóló montreali jegyzőkönyv kigali módosítására vonatkozó határozatot is. 

(para)