Jön a gumicsont az SNS-nek, csillapodik az újabb hiszti

Egy nappal azután, hogy Robert Fico Afrikából odapakolt egyet a koalíciós képviselőknek, vigyázzba állt mindenki.

Jön a gumicsont az SNS-nek, csillapodik az újabb hiszti
Martin Glváč (Fotó: TASR)

Úgy néz ki, mégis csak befagyasztják idén is a közjogi méltóságok, köztük a parlamenti képviselők és a kormánytagok bérét. Miután Fico pipa lett, a képviselők abban maradtak, jobb lesz nem balhézni karácsonyig.

A történtek előzménye, ugye, hogy kedden váratlanul nem ment át a parlamentben a kormányjavaslat, miszerint idén is ugyanannyi marad a közjogi méltóságok fizetése, mint az elmúlt hat évben. 2011-ben a pénzügyi válság miatt fagyasztottak, azóta eddig nem tudnak kikecmeregni a dologból, ugyanis (jól) sejtik, hogy egy ilyen nem éppen népszerű döntésre, hogy a törvényben rögzített módon emeljék már a bérüket, felkarolna a sajtó.

Kedden azonban nem ment át, hogy az újabb befagyasztást rövidített eljárásban tárgyalja a parlament, ergo már januárban hatályba léphessen. Fico erre úgy reagált, hogy ha ez így marad, akkor bukhat a kormány.

Martin Glváč frakcióvezető azonban ma már jelezte, mi lehet a megoldás. "A pénzügyminisztérium jövedelemadóról szóló törvényének megnyitása, és a bérek befagyasztása azon keresztül" - szóval így.

A Smer képviselői, akik közül 26-an (!) nem támogatták kedden a kormányjavaslatot, most azt mondták, engednek az SNS-nek is, amelynek alelnöke, Anton Hrnko borult ki leginkább, amiért az általa már hónapok óta pofozgatott javaslatot a kukába hajították. Azt ígérik nekik, hogy belátható időn belül, akár egy új törvénnyel, de rendszer szintű megoldást találnak a közjogi méltóságok bérének emelésére.

Tehát mégiscsak emelkedhet a képviselői fizetés, de nem olyan nagy mértékben, mint az az elmúlt napokban napvilágot látott, tehát mintegy ezer euróval.

Az ellenzéki OĽaNO jelezte, hogy már pénteken benyújtják a fizetések befagyasztását célzó javaslatukat az egészségügyi ellátásról szóló törvény módosításaként, a kormánykoalíciósok azonban erre úgy reagáltak, hogy azt nem fogják támogatni.

A Smer új ajánlatát vélhetően támogatni fogja az SNS, még ha Hrnko nem is ért egyet vele, és minden valószínűség szerint a Híd is.

(SME)