A jövő évi karnevál bojkottjával fenyegetőznek riói szambaiskolák

A támogatások megvonása miatt a híres karnevál jövő évi bojkottálásával fenyegetőznek a riói szambaiskolák. 

A jövő évi karnevál bojkottjával fenyegetőznek riói szambaiskolák
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Amennyiben Marcello Crivella polgármester valóban felére csökkenti a 12 érintett szambaiskola támogatását, akkor a 2018-as februári felvonulás "nem kivitelezhető" - közölte a szambaiskolák független ligája (Liesa). 

Az egyesület találkozóra hívta a városvezetőt, hogy találjanak megoldást a problémára. Crivella a hét elején jelentette be, fontolóra veszi, hogy felére csökkenti a karneválra vonatkozó, szambaiskolánként kétmillió reálos támogatást. Az így megspórolt összeget a városi napközi otthonos intézményekre fordítanák, melyek így kétszer annyi támogatást kaphatnának gyerekenként, mint most. 

Crivella ismert evangélikus lelkész, aki január óta polgármestere a brazil metropolisznak. Az ultrakonzervatív szemléletéről ismert politikust sok bírálat érte amiatt, hogy idén nem vett részt a világhírű karneválon. 

A felvonulás minden évben turisták százezreit vonzza Rio de Janeiróba, és több milliárdos bevételt hoz a helyi gazdaságnak. Egyes szambaiskolák a szerencsejáték-maffia támogatásával vesznek rajta részt, a legtöbben azonban közpénzekre utalva, valamint szponzorok segítségével vonulnak végig a fesztivál emblematikus helyszínén, a Sambadrome-on. Utóbbiak száma a jelenlegi brazíliai gazdasági válság miatt egyre csökken.

(MTI)