Katonai díszszemlével ünnepelte Moszul elfoglalását az iraki hadsereg

Az iraki biztonsági erők katonai díszszemlével ünnepelték szombaton Bagdadban az Iszlám Állam terrorszervezet egykori fellegvára, Moszul visszafoglalását.

Az iraki fővárosban katonák, harckocsik, és más páncélos járművek vonultak el hosszú sorokban a szemlét tartó Haider al-Abádi iraki miniszterelnök előtt. A parádén a hadsereg mellett a rendőrség és a Bagdaddal szövetséges síita milíciák alakulatai is részt vettek.

Az iraki rendőrség előző napi győzelmi parádéján a dzsihadista szervezettől az észak-iraki nagyváros ostroma során zsákmányolt, öngyilkos merényletek elkövetéséhez használt 23 járművet és egy légvédelmi fegyvert is bemutattak.

Abádi hétfőn jelentette be Moszul visszafoglalását, és egyhetes ünnepségsorozatot hirdetett az országban. Ugyanakkor a héten még mindig folytatódó harcokról szóló jelentések érkeztek Irak második legnagyobb városának nyugati kerületeiből. Moszul 2014-ben került az Iszlám Állam kezére, a város visszafoglalásáért vívott harcokban több ezren veszítették életüket.

MTI/para