Kékeszöld színűre változtatták az algák a Boszporusz-szoros vízét

Nem vízszennyezés, hanem a Fekete-tengerben elszaporodott fitoplanktonok változtatták meg kékeszöldre az elmúlt napokban a Boszporusz-szoros vízének színét - közölték török kutatók.

Kékeszöld színűre változtatták az algák a Boszporusz-szoros vízét
-illusztráció- (Fotó: Wikpédia)

Az Európát Ázsiától elválasztó Boszporusz vízének hirtelen színváltozását meglepődve fogadták Isztanbul lakói, akik a közösségi médiákban aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy vízszennyező anyag kerülhetett a szorosba, míg mások az Égei-tenger térségében hétfőn történt nagy erejű földrengéssel hozták összefüggésbe a szoros csodálatos kék színének elvesztését. 

Török óceánkutatók azonban szerdán közölték, nincs semmilyen rejtély az erős szaggal párosuló színváltozás mögött. 

Az Emiliania huxleyi tengeri alga elszaporodása okozza a színváltozást - közölte Ahmet Cemal Saydam, a Hacetteppe Egyetem professzora a Dogan török hírügynökséggel. 

"A Fekete-tengeren robbanásszerűen elterjedt ez a tengeri alga, ami valóságos áldás az élővilágnak, mivel fontos szerepet játszik a légkör szén-dioxod-tartalmának szabályozásában" - tette hozzá.

"Szó sincs vízszennyezésről" - hangoztatta, hozzátéve, hogy a jelenség áldást jelent a szardella számára, amely népszerű vacsora a török éttermekben.

A Fekete-tenger vízének színváltozását a NASA műholdjai is észlelték és felvételeket készítettek róla.

Az amerikai űrkutatási hivatal szakemberei is úgy vélték, hogy a coccolithophore nevű fitoplankton okozza az elszíneződést. Az Emiliania huxleyi a coccolithophore egyik faja.

"Ennek az egysejtű élőlénynek kalcium-karbonát lemezecskéi vannak, és ha az alga virágzik tejfehérré változtathatja a tengerek vizét" - közölte a NASA, amely honlapján közzétette a fotókat, amik ezen a linken láthatók.

(MTI)