Kertipatika: Hogyan védekezhetünk a puszpáng kártevői ellen

Az utóbbi években jelentős mértékben romlott az itthoni örökzöld puszpángok (Buxus sempervirens) egészségi állapota. Az okozott károkat az esetek többségében 2 fajta, a buxusok betegségei között leggyakrabban előforduló kártevőknek ''köszönhetjük'', a selyemfényű puszpángmolynak (Diaphania perspectalis), illetve a közönséges levélbolhának.

A jó idő beköszöntével mindkét betegség már észlelhető volt március végén, sőt, tapasztaltunk olyan eseteket is, ahol a puszpángmolyok már az összes új hajtást károsították áprilisra. Az említett moly hernyói az egész bokrot képesek felfalni, ezért kitartóan kell ellene védekeznünk, már preventíven is.

Képen: A puszpángmoly okozta kár könnyen felismerhető. Ha nem kezeljük időben, az egész bokrot felzabálhatják. (Nyitra - április 6.)
 

Természetesen a puszpángoknál is ajánljuk a tél utáni lemosó permetek használatát (a moly hernyói gyakran képesek a növény belsejében áttelelni), amennyiben elvégeztük már, tiszta lehet a lelkiismeretünk a preventív permetezést illetően. 

Képen: A puszpángmoly hernyója megállás nélkül  „dolgozik“. 
 

A továbbiakban, ha már a kártevők megjelentek a bokron, heti permetezéssel ajánlott kontakt, ill. felszívódó permetek használata. Én inkább az utóbbit tanácsolom, mivel a felszívódó (szisztémikus) permet bejut a növényi szövetekbe és a nedvkeringéssel eljut a növény más részeibe is. Így miközben a hernyó táplálkozik a növényből, a saját szervezetébe is beviszi a hatóanyagot. 

A leghatásosabb eredmény érdekében ajánlatos a felszívódó és kontakt anyagokat váltogatni a kezelések során, melyeket 5-7 naponta el kell végezni addig, míg élő kártevőt látunk a növényen.

Képen: Maximális károk a puszpángon. Védekezni már felesleges, kezdődhet az ásás.
 

A puszpángmoly és a levélbolha ellen következő permetszereket ajánlom: Integro, DecisMospilan 20SP, Karate Zeon, SpinTor

A puszpángok állapotának javítása érdekében keverhetünk levéltápot is a permetszerekhez.

Sok sikert a kezelésekhez !

 

ifj. Angyal József


Forrás: www.agrocentrum.sk