Két lépésben törölhetnék az amnesztiákat

Alkotmányjogi szempontból „tiszta“ módon kívánják eltörölni az amnesztiákat, amelyek lassan két évtizede mérgezik a szlovákiai politikai légkört – erről a koalíciós pártok vezetői nyilatkoztak a szerdai kormányülés előtt.

Két lépésben törölhetnék az amnesztiákat
Fotó: TASR

A képviselők már jövő héten jóváhagyhatnak egy olyan alkotmánymódostást, amely az államfői döntések eltörlésének a lehetőségével ruházza fel a parlamentet. A módosítás értelmében bővülne a parlament jogköre és minősített többséggel, azaz a megválasztott képviselők háromötödének szavazatával, legalább 90 vokssal az amnesztiák is eltörölhetőek lennének.

Ugyanakkor az alkotmánybíróságnak két hónap állna rendelkezésére, hogy eldöntse, a törvényhozás határozata érvényes-e vagy sem. Amennyiben a taláros testület jóváhagyja a parlament új jogkörét, és az hatályba lép, akkor a képviselők már konkrétan hozzáláthatnak a Mečiar-féle, illetve a Michal Kováč fémjelezte közkegyelem eltörléséhez is.

A jelzett alkotmánymódostáshoz a koalció képviselői kérni fogják az ellenzéki honatyák támogatását, a kormánypártok nem rendelkeznek elegendő szavazattal egy ilyen törvény elfogadásához.

A koalíciós pártvezetők sajtótájékoztatóját követő kormányülésen a kabinet minden tagja jóváhagyta az előterjesztést, nem volt ellenvetés. A parlament jövő heti ülésén valószínűleg ez szerepel majd első napirendi pontként.

Vélemények:

Bugár Béla, a Híd elnöke: Üdvözlöm a kormány ezen lépését, hogy végre fejet hajtott a társadalmi  elvárás előtt. Az emberek szeme kinyílt, mozgolódni kezdtek, és ezt a hátszelet kihasználva, belevághattam abba, hogy rávegyem a koalíciós partnereket arra, hozzuk tető alá ezt a javaslatot. Ha végigvisszük ezt a folyamatot, gondoltunk arra is, hogy a biróság és a rendőrség tevékenysége előtt automatikusan feloldódjanak a korlátok és újra kezdhessék az amnesztiával eltakart ügyek kibogozását. Olyan anyagot terjesztünk a parlament elé, ami szakmailag teljesen megállja a helyét és legalább 90 százalék a valószínűsége, hogy az alkotmánybíróság rendben találja a beadványunkat.

Solymos László, környezetvédelmi miniszter: Örülök, hogy a kormány elfogadta az alkotmánymódosító javaslatot, ami alapján a parlament majd szavazhat a Mečiar-féle amnesztiák eltörléséről. A kabinet minden tagja jóváhagyta az előterjesztést, nem volt ellenvetés. Remélem, ez a lépés hozzájárul ahhoz, hogy a kérdés végre megoldódjon. Úgy tűnik, másokban is megérett az idő ehhez a döntéshez. A növekvő társadalmi igénynek lehet betudni azt, hogy mindenki beállt a javaslat mögé és közösen próbáljuk kifehérteni ezt a fekete foltot.

Rigó Konrád, kulturális államtitkár: Csak ott beszélhetünk erős jogállamról, ahol minden ember valóban egyenlő a törvény előtt és amennyiben megmutatjuk, hogy senki nem élhet vissza a hatalmával, még egy elnöki jogkörökkel felruházott miniszterelnök sem. A mečiari amnesztiák egy sötét korszakot idéznek, ahol az igazságszolgáltatás esélyt sem kapott. Eljött az idő, hogy rendezzük és feldolgozzuk a múltat.


(sárp)