Két tucat civil halt meg Kelet-Gútában, többségük orosz légicsapásokban

Legalább 23 civil halt meg szerdán a szíriai fővároshoz közeli, ostromlott kelet-gútai térségben, többségük az orosz légierő csapásai következtében - jelentette az éjjel az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

"Huszonhárom civil halt meg szerdán Kelet-Gútában, 18-an közülük a Miszrába városát ért orosz légicsapásokban, a többiek pedig a rezsim által lövetett két másik városban" - közölte a francia hírügynökséggel Rámi Abder-Rahmán, az OSDH vezetője.

A Nagy-Britanniában működő, kiterjedt helyi aktivistahálózatra támaszkodó megfigyelőcsoport szerint a halálos áldozatok között három gyermek, tizenegy nő van és egy "fehérsisakos" önkéntes, a lázadó övezetekben működő mentőszolgálat soraiból. A szerdai támadásoknak több tucat sebesültje is volt.

Rámi Abder-Rahmán szerint a Dzsais al-Iszlam lázadó csoport által ellenőrzött Miszrábában belvárosi lakóépületeket értek az orosz légicsapások, miközben a lázadók főhadiszállása a város szélén található.

Dúma egyik kórházában a francia hírügynökség tudósítója saját szemével látta, amint a mentők sebesülteket vittek be, többségükben nőket és gyermekeket.

A lázadó erők utolsó "fellegvárát", a Damaszkusz melletti Kelet-Gúta térségét 2013 óta tartják ostromzár alatt Bassár el-Aszad szíriai elnök csapatai. Nemzetközi jogvédő és segélyszervezetek számtalan alkalommal figyelmeztettek, hogy a mintegy 400 ezer lakosú, hatalmas térségben fenntarthatatlan állapotok uralkodnak, rengeteg embert került az éhezés szélére, mások pedig a gyógyszerhiány miatt kerültek válságos állapotba.

Kelet-Gútában múlt pénteken ért véget egy háromnapos evakuálási művelet, amelynek keretében a damaszkuszi rezsim erői 29 válságos állapotú beteget szállítottak damaszkuszi kórházakba, cserében 29, a lázadók által ejtett fogoly szabadon bocsátásáért. Az ENSZ szíriai missziója szerint azonban még legalább ötszáz, sürgős orvosi ellátásra szoruló személy evakuálására lenne szükség.

Bár a kormány november végén belegyezett egy Kelet-Gútára vonatkozó tűzszünetbe, továbbra is légicsapásokat mér a térségre. Az ottani lázadók pedig válaszul gránátvetőkkel lőnek damaszkuszi célpontokat.

MTI/para