Kétezer éves bűncselekményre derülhetett fény Németországban

Feltehetően egy 2000 éve történt gyilkosság nyomaira bukkantak a németországi Remagenben, egy római kori szemétgödör feltárásakor. 

A gödörben emberi felkar- és alkarcsontokat, valamint lábcsontokat találtak, a "csontváz többi része hiányzott" - mondta Peter Henrich, a koblenzi régészeti hatóság kirendeltségének vezetője.

Mivel a rómaiak halottaikat a településeken kívül, sírmezőkön temették el, felmerült a bűncselekmény gyanúja. "Lehet, hogy valaki darabokra szedett egy holttestet és eltüntette?" - tette fel a kérdést a szakértő.

Ugyanakkor az is lehetséges, hogy baleset történt. Heinrich szerint további kutatásokra van szükség ennek kiderítésére. "Római kori gyilkosságokat tártak már fel például Baden-Württembergben és Rajnavidék-Pfalzban is" -  mondta.

Remagenben egy olyan területen végeztek ásatásokat, ahol új lakások és üzletek építésébe fogtak. A régészek felfedezték egy padlófűtéses római fürdőépület jó állapotban megmaradt részeit, valamint dél-franciaországi kerámiákat.

Az egykori római kori várkastély melletti településnél végzett munkák révén érméket, kútmaradványok, valamint több lakóház alapfalait és pincéit tárták fel. A leletek az időszámítás szerinti 1-4. századból származnak.

Az építkezés miatt az ásatásoknak október 15-én be kell fejeződniük, aztán ráépítenek az antik falakra. "Ezért nekünk most minden félóra számít" - hangsúlyozta Henrich.

MTI/para