Kirakták a romákat, ledöntötték a házat

Múlt héten, az egyik napról a másikra eltűntek Dunaszerdahelyről a Bősi úti felüljáró alatt élő romák. Mostanra házukból már csak romhalmaz maradt, az általuk használt területen tornyosul a szemét.

Kirakták a romákat, ledöntötték a házat
A szerző felvételei

Hosszú évek óta rengeteg probléma volt a felüljáró alatt élő kisebbséggel, számos bejelentés érkezett ellenük a rendőrségre is, többek közt garázdaság és rablás miatt. Most ez a veszély már nem fenyegeti a dunaszerdahelyieket, illetve a közeli utcák lakóit, ugyanis eltűntek. Persze nem a föld színéről, csak elköltöztek…

Ez maradt utánuk a felüljáró alatt 

Meg nem erősített információk szerint a járás több településére kerültek ezek a romák, méghozzá Vásárútra, Légre, Nagymegyerre és Hodosba. Úgy tudjuk, hogy az általuk elfoglalt terület eladásra került és az új tulajdonos ledózeroltatta az ott található épületet. Így a romáknak nem maradt más választásuk, menniük kellett.

Az új rezidencia Vásárúton

„Nem tudjuk pontosan, mennyien érkeztek, előzetes információink szerint 15-16 fő lehet, főleg nők és gyerekek” — mondja Kálmán Lóránt Vásárút alpolgármestere. Elmondta azt is, múlt heti érkezésük óta egyre több bejelentés érkezik a lakosok részéről, akik főleg a hangoskodásra panaszkodnak.

Légen és Hodosban egyelőre a faluvezetők nem tudnak arról, hogy a községbe költöztek volna a dunaszerdahelyi romák közül. „Hozzánk nem érkezett bejelentés, nem jelentkeztek be új lakók a faluba” — közölte Szitási Ferenc Lég polgármestere. Nagymegyerre hárman érkeztek, a polgármesteri hivatal tudomása szerint látogatóba a konténerlakások egyikébe. Hogy meddig maradnak, egyelőre nem tudni.

Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos meglepetten reagált a „kitelepítés” hírére. Elmondta, nem a legjobb a kommunikáció a hivatal és a dunaszerdahelyi romák életét egyengető Ravasz József a Romológiai Kutatóintézet vezetője között, így nem értesül minden esetről, ami a kisebbséget a járási székhelyen érinti. „A romákat így kitenni Dunaszerdahelyről legális volt, ám semmiképpen sem morális” — szögezte le Ravasz, aki elmondta, a továbbiakban is foglalkozik az üggyel.

Rigó Konrád, a Híd kulturális államtitkára, egyben Nagyszombat megyében megyeielnökjelöltje csak 300 méterre lakik a dunaszerdahelyi helyszíntől, így nyilatkozott a témában: "Rendnek kell lenni és rendet kell tenni.  Sok más dunaszerdahelyi lakossal együtt én is nap, mint nap szembesültem a problémával, ami végre most úgy látszik megoldódott valamilyen úton-módon.  Hosszú éveknek kellett viszont eltelnie ahhoz, hogy valaki lépjen az ügyben, ha ezt a helyzetet az illetékesek komolyan vették volna a kezdetektől, akkor most nem dózerolásról szólnának a hírek. Pontosabban, azt a buldózert évekkel ezelőtt kellett volna begyújtani, nem halogatni a probléma megoldását, és hagyni embereket embertelen körülmények között élni. A város lakosairól nem is beszélve, akik kénytelenek voltak elviselni szomszédságukban a nyomort, annak minden negatív velejárójával együtt."

Megpróbáltuk elérni Dunaszerdahely város polgármesterét, Hájos Zoltánt, hogy nyilatkozzon az ügyben, de egyelőre nem sikerült. Amint válaszokat kapunk a kérdéseinkre, azonnal közöljük.

(dor)