Kirúghatják az ügyeletes rendőrt, aki nem hitt a megerőszakolt kislánynak

Robert Kaliňák belügyminiszter megszólalt a történtekkel kapcsolatban.

Az egész országot megrázta az a május 3-i, észak-szlovákiai eset, mely során egy 35 éves férfi megerőszakolt egy templomból hazafelé tartó, 10 éves kislányt.

Május 3-án este, Tvrdošínban egy piros Škoda Fabia állt meg egy éppen hazafelé gyalogló, 10 éves kislány mellett. A kocsi sofőrje felajánlotta neki, hogy hazaviszi, és bár a lány nem lakott messze, elfogadta az ajánlatot. A férfi azonban nem haza vitte őt, hanem egy félreeső parkolóban állt meg, és tapogatni kezdte áldozatát.

"A kislány ellenállt, emiatt a gyanúsított többször megütötte őt, majd szexuálisan bántalmazta. Áldozatát ezután kirakta a kocsiból, és elhajtott a helyszínről" - közölte Jana Balogová rendőrségi szóvivő. 

A nyomozás során kiderült, hogy a 10 éves kislány azonnal hívta a 158-as segélyhívószámot, hogy értesítse az esetről a rendőrséget, ám a telefont kezelő ügyeletes zsaru nem hitt neki.

"Ne viccelődj!"

- mondta a kétségbeesett kislánynak a rendőr, majd bontotta a vonalat. A kislány végül elfutott egy közeli társasházig, egy ottani lakó nyújtott neki segítséget - akinek hívására a rendőrség már komolyan vette az esetet.

A történtekkel kapcsolatban a napokban megszólalt Robert Kaliňák is. A belügyminiszter közölte, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a jövőben ne fordulhasson elő hasonló eset. „A rendőr egyénileg hibázott” - jelentette ki Kaliňák, majd hozzátette, az operációs központ ügyeletes rendőrei továbbképzésen vettek részt a zsolnai kerületi rendőrkapitányságon, újabb továbbképzésre pedig júniusban kerül majd sor.

A belügyminiszter kijelentette, a szóban forgó rendőrt felelősségre vonták és az sem kizárt, hogy felfüggesztik állásából. Kaliňák szerint azonban a kislány törvényes képviselői nem szeretnék, ha a rendőrt emiatt elbocsátanák állásából.

A 10 éves kislány támadóját 24 órán belül sikerült rendőrkézre keríteni. A 35 éves, tvrdošíni Marek vizsgálati fogságba került. Nemi erőszak miatt 7-től 15 évig tartó börtönbüntetésre számíthat.


(cas.sk)