Kisebbségi szervezetek, csipkedjétek magatokat!

Függetlenül attól, mi lesz ezzel a kormánnyal, szeptember 8-ig jelentkezhetnek azok a szervezetek, amelyek beleszólást akarnak a nemzeti kisebbségi kultúra kérdéseibe - nyomatékosította egy szerda esti dunaszerdahelyi pódiumbeszélgetésen a kulturális államtitkár.

Kisebbségi szervezetek, csipkedjétek magatokat!
Fotó: Paraméter

Rigó Konrád az augusztus közepén megjelent Kisebbségi Kulturális Alap (KKA) felhívásával kapcsolatban kiemelte, az iránymutatást ad a vonatkozó szervezetek számára, azok miképpen vegyenek részt a támogatásokat odaítélő tanácsok munkájában. Ami a legfontosabb: a követelményeknek megfelelő társaságoknak szeptember 8-ig kell magukat regisztrálniuk a kisebbségi kormánybiztos oldalán található nyomtatvány kitöltésével, amit a KKA címére kell eljuttatniuk.

Olyan szervezetek jelentkezhetnek, amelyek legalább három éve a kisebbségi kultúra területén tevékenykednek. A nyilvántartásba vett kisebbségi egyesületek részt vehetnek a szakmai tanácsok tagjainak megválasztásán, ráadásul tagokat jelölhetnek ezekbe a tanácsokba. Ezek a tanácsok döntenek a következő időszakban arról, hogy a KKA által kiírt pályázatokból az egyes szervezetek mennyi támogatást kapnak.

Rigó szerint kormányválság ide vagy oda, a kisebbségi kultúra finanszírozása megoldódott, és most már lassan elkezdődhet a tényleges munka.

(sárp)