Kiska cégét adócsalás miatt vizsgálták, ő elismerte, hogy hibázott

A köztársasági elnök és testvérének közös cége 27 ezer eurónyi adót fizetett be utólag az adóhatóságnak, mely szerint szabályellenesen tüntettek fel egy bizonyos összeget a költségek között, amit Andrej Kiska a választási kampányára költött.

Kiska cégét adócsalás miatt vizsgálták, ő elismerte, hogy hibázott
Andrej Kiska (Fotó: TASR)

Az eset tehát közvetett módon összefügg Andrej Kiska 2014-es választási kampányával. A Kiska Travel Agency adóbevallásában megpróbáltak költségként leírni egy 136 ezer eurós összeget, amit a kampányra fordítottak, ezzel pedig 27 ezer eurónyi adó befizetésétől mentesültek.

Az eperjesi adóhivatal 2015 decemberében jelentette be, hogy a KTAG céget vizsgálják a jövedelemadó könyvelése ügyében. Ekkor Kiska már 18 hónapja elnök volt. 2016 októberében döntöttek úgy, hogy a cég törvényt sértett a választási kampányra fordított pénz költségként való leírásával.

A társaság nem fellebbezett, befizette az összeget. Az idei év elején az adóhatóság átadta az ügyet a rendőrségnek, amely elkezdte vizsgálni, két hónap elteltével azonban arra jutottak, hogy a bűncselekmény ugyan megtörtént, az adóhátralék kifizetésével annak büntethetősége megszűnt. A büntető törvénykönyv szerint amint kifizeti a vizsgált alany az adót, nem lesz büntethető. Ezt legkésőbb a vizsgálat lezárásáról szóló kiértesítést követő napon kell megtennie.

Az eperjesi adóhivatal közvetett módon Kiska választási kampányának finanszírozását vizsgálta. A KTAG által a kampányra nyújtott összeget szórólapokra, plakátok ragasztására, tanácsadásra és marketingre fordították.

Minderről hétfőn számolt be a Denník N napilap, mégpedig ismeretlen forrásból származó dokumentumok alapján, amelyet a szerkesztőségüknek küldtek. 

Kedden reagált a nyilvánosságra hozott információkra, és az egészet egyszerűen azzal magyarázta, hogy az adóhivatalnak időnként eltérő véleménye van arról, amikor egy vállalkozó a költségek között tüntet fel valamilyen tételt. Véleménye szerint az ehhez hasonló esetek mindennaposak, és úgy látja, nincs mit rejtegetnie.

A kormány szerdai ülése után néhány miniszter is reagált Kiska magyarázatára. Peter Kažimír (Smer) pénzügyminiszter szerint például a pénzügyi hatóság, azt tette, amit tennie kellett, ugyanakkor nem érzi úgy, hogy mindez tőlük szivárgott volna ki.

Peter Žiga gazdasági minisztert csak úgy 50%-ban győzte meg Kiska magyarázata. Egyrészt egyetért azzal, hogy a vállalkozóknak néha eltérő a véleményük arról, mit írhatnak le költségként, másrészt nem tartja elfogadhatónak, hogy egy olyan cég adott le ilyen adóbevallást, melynek tulajdonosa és egyik ügyvezetője is maga Kiska volt akkoriban.

Nem tartja kielégítőnek Kiska magyarázatát Marek Maďarič (Smer) sem, aki szerint nem elég azzal takarózni, hogy ilyesmi mindennapos a vállalkozói szférában.

A Hídból nyilatkozott Solymos László, aki szerint Kiska jobban járt volna, ha maga hozza nyilvánosságra ezt az esetet. Ugyancsak egyetért azzal, hogy vállalkozóként másként gondolkodik az ember, mint az adóhivatal, viszont úgy látja, egy olyan érzékenn területen, mint a választási kampány, ennél óvatosabbnak kell lenni.

Lucia Žitňanská pedig azt nyilatkozta, hogy talán el kellene kezdeni tanácskozni arról, nem szükséges-e megváltoztatni a vonatkozó törvényt a "hatékony sajnálatról", amivel a köztársasági elnök is élt ebben az esetben. Úgy látja, hogy a jelenlegi jogszabály ugyanis spekulációra ösztönöz.

(SME/TASR)