Kiska meghajol az alkotmánybíróság döntése előtt, három bírót küld a testületbe

Az államfő csütörtökön alkotmánybíróvá nevezi ki Mojmír Mamojkát, Jana Laššákovát és Miroslav Ďurišt – erről az elnök kedden délután nyilatkozott. 

Kiska meghajol az alkotmánybíróság döntése előtt, három bírót küld a testületbe
Fotó: tasr

Andrej Kiska ezzel a lépéssel egy parlamenttel három éve húzódó vita végére tesz pontot. Az államfő szerint ez a nézeteltérés arról szólt, milyen szerepet töltsön be a taláros testület. Kiska bírálta azt a december 6-i alkotmánybírósági határozatot, amelyik felszólította az elnököt, nevezze ki az új tagokat. Úgy véli, ez a végzés az alkotmányjogi gyakorlat egyik legrosszabb döntése volt: önkényes és tele eljárási és ténybeli hibával, ami nem tartja tiszteletben a hatalom megosztásának alapjait sem. Ettől még úgy döntött, a nevezetteket kinevezi a kassai testületbe, mert az ellenkezője „semmi jóra sem” vezetett volna. Kiska elmondta, még ha bármennyire is meg van győződve az igazáról, az alkotmányos rend szétzilálásához nem járulhat hozzá. Meggyőződése, hogy a jelenlegi bírák többsége nyíltan ignorálja a jogállamiság alapelveit. Az államfő szerint a parlamenti képviselők felelősségén múlik a bírói testület minőségének javítása, a jelöltállítás feltételeinek szigorítása.

Lucia Žitňanská (Híd) igazságügyi miniszter tiszteletben tartja az elnök döntését, és a kérdéskörrel kapcsolatban változtatásokat helyezett kilátásba. A szaktárca irányítója kifejtette, kész mindent megtenni annak érdekében, hogy a 2018-ban esedékes alkotmánybírói választásokra már az új szabályok szerint kerüljön sor.

tasr