Kiszámolták, mennyibe kerülnek a megyei választások

Az ősszel sorra kerülő megyei választások lebonyolítására a 8,7 millió eurót különített el a belügyminisztérium, a Statisztikai Hivatal pedig 1,5 millió eurót költ a voksolásra - derül ki a megyei választások szervezési dokumentumából, amelyet nemrég bocsátatottak tárcaközi egyeztetésre.

Kiszámolták, mennyibe kerülnek a megyei választások
Fotó: SITA - illusztráció

Az állami költségvetésnek így összesen kb. 10,2 millió eurójába kerül a választás teljes megszervezése - hacsak a minisztériumok nem próbálnak meg lefaragni "néhány" eurót az előzetes költségvetésből.

A dokumentumot egyébként a parlament elnöke, Andrej Danko bocsátotta tárcaközi egyeztetésre. Az SNS-es házelnök döntött arról is, hogy mikor bonyolítják le a választásokat.

Danko úgy döntött, hogy a megyei választások november 4-én, szombaton kerülnek megrendezésre.

Ötödször választunk megyeelnököt

A belügyminisztérium választásokkal kapcsolatos kiadásai több elemből tevődnek össze. A tárcának a következőkre kell költenie:

• a választási bizottságok tagjainak pénzjutalmai,

• a szavazólapok, valamint a módszertani- és tájékoztató dokumentumok nyomtatása,

• a szavazóhelyiségek felszerelése,

• a közrend fenntartása a voksolás napján,

• az egyes választási bizottságok közti elektronikus kommunikáció bebiztosítása.

A Statisztikai Hivatal által elkülönített, 1,5 millió eurót meghaladó összeg a szavazatok feldolgozásával kapcsolatos kiadásokat fogja fedezni.

A szlovákiai választópolgárok immár ötödször választhatnak megyeelnököt és megyei képviselőket. Megyeelnök egyébként bárki lehet, aki az adott megye lakosa, és a választás napjáig betöltötte 25-ik életévét (és em büntetett előéletű).

Az elnök- és képviselőjelöltekre az adott megye nagykorú polgárai szavazhatnak, ehhez pedig nem kell szlovák állampolgárnak lenni - tehát az állandó lakhellyel rendelkező külföldiek is leadhatják voksukat.

Botrányosan alacsony választási részvétel, új szabályok

A megyei választásokon rendszerint rendkívül alacsony a választási részvétel. Legutóbb - 2013-ban - országosan a választásra jogosultak 20 százaléka járult az urnákhoz.

A parlament tavaly év végén úgy döntött, hogy a 20 százalék körüli részvétel tűrhetetlen, ezért ez lesz az utolsó megyei választás, amely önállóan kerül megrendezésre. A választási időszak kivételesen öt évig fog tartani, és 2022-től a megyei választások és az önkormányzati választások egy időpontban kerülnek lebonyolításra.

További változás, hogy 2017-ben már egyfordulós lesz a megyeelnök-választás. 2013-ban még a két legtöbb szavazatot szerző jelölt bekerült a második fordulóba, és közülük került ki a megyeelnök. Idén már csak egy forduló lesz, melyben rögtön eldől, hogy a következő öt évben ki vezetheti a megyét.

Nagyszombat megyében többek között Tibor Mikuš jelenlegi megyeelnök, valamint Berényi József, az MKP egykori elnöke, és Rigó Konrád (Híd) a kulturális minisztérium dunaszerdahelyi államtitkára is pályázik a megyefőnöki tisztségre.

(parameter/SITA)