A klímaváltozás miatt kevesebb szén-dioxidot vesznek fel az alpesi patakok

A klímaváltozás az Alpok ökoszisztémáját is megváltoztatja, a melegebb telek után a hegyi patakok több szén-dioxidot bocsátanak ki, mint amennyit fotoszintézis révén felvesznek.

A lausanne-i Műszaki Egyetem (EPFL) kutatói azt vizsgálták, milyen hatása van annak, hogy egyre kevesebb hó hullik a téli időszakokban.

Az alpesi patakok, tavak és folyók természetes módon adnak le a légkörbe szén-dioxidot, ahogyan az már egy évtizede ismert. Egy melegebb tél után azonban megbillen a szén-dioxid-leadás és -felvétel közötti egyensúly - közölte az EPFL.

Erre a következtetésre jutott Tom Battin és kutatócsoportja, amikor a 2012-2013-as átlagos tél adatait összehasonlították a következő évi, szokatlanul meleg télével. A "normális" tél után a hegyi patakok egy 70 napos "mágikus" időszakban fotoszintézissel több szén-dioxidot vettek fel, mint amennyit természetes módon termeltek - írják a szakértők az Ecosystems című tudományos lapban.

"Egy kevés havat hozó, melegebb tél utáni tavasszal csökken a fotoszintézis hatása. A vízfolyások tehát több szén-dioxidot adnak le, mint amennyit felvesznek, eltűnik a különleges 70 napos időszak és a hegyi patakok szén-dioxid-termelővé válnak" - fejtette ki a tanulmányszerzője, Amber Ulseth.

A kutatás során a szakértők 18 hónapra modern szenzorokat helyeztek ki az alsó-ausztriai alpesi Ybbs folyó tizenkét mellékfolyójánál. A 700 és 1500 méter közötti magasságokban elhelyezett szenzorokkal első alkalommal tudták felmérni a régió vízi ökoszisztémáját - írja az EPFL. A fény, a hőmérséklet és az oxigéntartalom változására vonatkozó adatokat ötpercenként rögzítették.

A következőkben a szakértők Svájcban, tizenkét hegyi patak vizsgálatával folytatják a kutatást a Wallis kantonban lévő Val Ferret-ben, Valsorey-ben és Champery-ben, valamint a Waadt kantonbeli Vallon de Nant-ban. Ezekben a magasabban fekvő és kiterjedtebb régiókban három év alatt még kifinomultabb méréseket végeznek: új szenzorokkal nemcsak három, hanem tíz különböző paramétert fognak vizsgálni tízperces időközönként.

Ezzel a hatalmas adatmennyiséggel a tudósok az alpesi hóhiánynak a vizek körforgására gyakorolt hatását akarják alaposabban megvizsgálni.

MTI/para