Koalíciós földrengés: Fico összehívta a hárompárti tanácskozást

Derült égből, váratlanul felmondta a tavaly szeptemberben kötött koalíciós szerződést a szlovák kormány második legerősebb tömörülése, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke hétfőn. Erre Robert Fico keddre összehívta a koalíció működését felügyelő tanácsot, hogy tiszta vizet öntsenek a pohárba. Bugár Béláék ma este pártszinten vizsgálják a fejleményeket. Mi történik itt?

Koalíciós földrengés: Fico összehívta a hárompárti tanácskozást
Fotó: TASR

Andrej Danko, az SNS elnöke, aki a pozsonyi törvényhozás házelnöke is egyben, hétfői döntését azzal indokolta, hogy elkerülhetetlenné vált a koalíción belüli kapcsolatok újratárgyalása, és újra kell fogalmazni a kormány - a jövő évi költségvetésben tükröződő - prioritásait, amire szerinte a koalíciós pártok egymással szembeni bizalmának megújítása miatt van szükség.

"A jó szociális-gazdasági helyzet 2017-ben azt mutatja, hogy új kihívásokra és prioritásokra kell összpontosítani, s ezeket meg kell jelentetni a koalíciós szerződésben és a kormány új programjában is. Ha az állam gazdasága jól működik, azt a lakosságnak is meg éreznie" - szögezte le Danko, a meglepetésként ható döntést nesze semmi, fogd meg jól-szerűen indokolva.

Az SNS elnökének bejelentésére a vezető kormánypárt, a Robert Fico vezette Smer a koalíciós tanács összehívásával reagált. A kormányfő pártja azt közölte, elvárják, hogy Danko magyarázatot ad erre az abszurd döntésükre, ami aláássa az ország stabilitását.

A hármas koalíció legkisebb pártja, a Bugár Béla vezette Híd meglepetésként értékelte Danko döntését, amely szerinte azért is érthetetlen, mivel a kormánykoalíció működése "eredményesnek mondható", az új prioritások beépítését pedig a jelenlegi koalíciós szerződés is lehetővé teszi.

A Híd elnöksége ma 17.30 órakor ülésezik a párt központi irodájában, mondani sem kell, az SNS húzása lesz az egyedüli programpont.

A pozsonyi törvényhozás két nagyobb ellenzéki ereje, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS), illetve a populista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) Danko döntésére hasonló szellemben reagáltak, azt állítva, hogy

a lépés csupán az SNS jelöltje által vezetett oktatásügyi tárca körül kialakult botrány elkendőzésére szolgál, illetve a koalíciós partnerek zsarolásának az eszköze.

Az MKP úgy véli, a koalíciós szerződés felmondása rávilágított, hogy a kényszer szülte koalíciót kezdetektől kizárólag az egyéni és lobbiérdekek tartották össze, s most majd kiderül, hogy egy "újratárgyalás" után folytatódhat-e az osztogatás-fosztogatás vagy előrehozott választások következnek-e.

Bár a szlovák kormánykoalíció második legnagyobb pártját az utóbbi hetekben sorozatosan támadta az ellenzék, elsősorban az oktatási tárcával összefüggésbe hozott, uniós támogatások kapcsán kirobbant pénzügyi botrány miatt, pozsonyi megfigyelők nem tartják valószínűnek, hogy Danko bejelentése a kormánykoalíció széteséséhez vezetne.

Hasonlóképpen látja a helyzetet Ján Baránek politológus is, aki szerint bár az SNS kockázatos játékba bocsátkozott, a párt vezetésének vélhetően nem egy előrehozott választás kikényszerítése a célja, hanem csak az, hogy átértékeltesse a koalíciós szerződésben lefektetett megállapodásokat. Ez nem feltétlenül kell, hogy sikerüljön nekik - vélekedett Baránek, aki szerint a koalíciós szerződés sikeres újratárgyalása, illetve a kabinet újjáalakítása mellett az is a "pakliban van", hogy a jelenlegi kormánypartnerek az SNS nélkül, annak külső támogatásával kormányozzanak tovább, de teljesen az előrehozott választások forgatókönyvét sem lehet kizárni, mivel - mint mondta - Robert Fico reakciója nem látható előre.

MTI/sárp