Kollár kész lenne magát hazugságvizsgálat alá vetni

Boris Kollár, a Sme rodina elnöke kész hazugságvizsgálatra menni és válaszolni azzal a váddal kapcsolatban, miszerint a 90-es években az akkor Csehszlovákiába kábítószert csempészett.

„Ha valaki idehoz egy detektort, akkor nyugodt szívvel ülök be mögé, akár a kamerák előtt is. Nincs vele problémám” – jelentette ki Kollár, aki azt állítja, hogy nem csempészett kábítószert vagy ezüstöt. 2016 októberében a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ) megerősítette azoknak a dokumentumoknak a hitelességét, amik Kollárt a maffiával és a kábítószer-csempészettel hozzák összefüggésbe.

Kollár állítása szerint sosem volt köze ilyen ügyletekhez. „Senkit sem loptam meg, vertem át, nincsenek utánam nem befizetett számlák, nem kifizetett alkalmazottak. Szégyenkeznem kellene azért, hogy gyerekkoromból ismertem Peter Steinhübelt? Nyugodtan lehetett volna belőle művész vagy misszionárius. Ő azonban úgy döntött, hogy a rossz utat választja, ezért pedig nem vállalom a felelősséget. Sosem voltam az ő világának a tagja, sosem működtem közre illegális tevékenységekben, és ez a lényeg” – biztosított mindenkit Kollár.

A márciusi parlamenti választások után fennállt egy jobboldali kormány kialakulásának lehetősége. Azonban ahhoz, hogy Richard Sulík miniszterelnök lehessen, szüksége lett volna Kollár együttműködésére. A Sme rodina elnöke körül kialakult botrányt azonban nem akarja összehasonlítani Robet Kaliňákkal és a Bašternák-üggyel.

„Kaliňák a belügyminiszter, adócsalási ügyét saját emberei vizsgálják. Ez egyértelműen elég ok arra, hogy lemondjon. Ez egy friss ügy, most történik, míg Kollár ügye még évekkel ezelőttre nyúlik vissza. Nem örülök neki és nem is gondolom, hogy ez helyes, de ő tudja a legjobban, hogy mit, mikor és hol csempészett. Ha Kollár ellen valamilyen okból nyomozást indítanának, egyértelműen ellenezném, hogy például miniszterelnök lehessen” – mondta Sulík.

Az NBÚ dokumentumainak azonban hisz az SaS elnöke. „Nincs rá okom, hogy ne higgyek bennük. De ilyen erővel akkor Robert Fico telefonbeszélgetéseit is nyugodtan átvizsgálhatnák” – tette hozzá Sulík.

TASR/para