Kollár, a szociális

Volna kétsége bárkinek afelől, hogy Kollár (és vidéke) ugyanolyan kirekesztő, antidemokratikus és az európai, illetve az egyetemes emberi értékeket lábbal tipró „lélek”, mint evidensen barna, bőrnyakú kollégái?

Kollár, a szociális
Fotó: TASR/AP

Ezen felül még populista aktuál-, pardon, pillanatpolitikus is (amire a kotlebafejűek ötletek híján szerencsére nem képesek).

Szívesen írtam volna fasisztát is, mert érezhető a rokonság, lásd a bizniszmen tekintélyuralmi nacionalizmusát, csak hát az itt már szitokszó lenne, nem konzisztens definíció – szóval ne süllyedjünk az ő szintjére. Elég nehéz ugyanis definiálni valamit, ami naponta változtat a meggyőződésén, tételein, elvein, a politikáján. Bizonyára azért, mert vagy nincs is neki olyanja, hogy meggyőződés, tétel, elv, gerinc vagy magasról köp rá, ha érdeke úgy kívánja.

Most szerinte az az érdeke, hogy megmentse az országot a mecsetépítéstől. Oké, valóban tömegével épülnének egyébként. Itt a földkerekség legkerekebb városkájában is százhuszonnyolc építési engedélyt kértek már mecsetépítésre a visszaszivárgó oszmánok...

És akkor nem fogunk rálátni a toronyórára, amelyet épp javítanak, de még a várromra sem, pedig az már valami lenne, legalábbis nem semmi! És ha megmenti a nemzetet, akkor ő lesz a főmufti.

Hát, most épp erre telik, szelleme egyre dicsőbb, általa híres satöbbi.

Aki ezek szerint a felekezeti szabadságról (lásd még az egyéb aktuálisan tántorgó koalíciós törvényeket) azt tartja, amit az eldobható papírtálcáról.

De azért van szociális érzékenysége a milliomosának! Most épp úgy akarja kiegyenlíteni a szociális különbségeket az iskolában, hogy:

- a rászorulóknak ösztöndíjakat biztosítana,

- étkeztetést,

- kedvezményes közlekedést

- és kollégiumot,

- iskolai asszisztenseket,

- csökkentené az osztálylétszámokat a felzárkóztatás érdekében,

- az összes diák ingyen kapna tanszert és segédeszközt,

- minden iskolának, amelyiknek nincs, építene tornatermet,

- uszodát,

- laboratóriumokat,

- egyéb szaktantermeket (mecset nélkül, persze),

- 14 és 25 éves kor között minden diáknak biztosítana egy 3-6 hónapos ingyenes külföldi tanulmányutat,

- nullára csökkentené a diákhitelek kamatait, azaz mit is beszélek, nem kell ide hitel, mert

- minden ingyenes lenne az oktatásügyben.

Ja, nem is...

Hanem kapna mindenki egyenruhát (gondolom, Armanitól fölfelé...), oszt egyformán csórónak nézne ki, hacsak a körömlakk, a frizura, a szemüvegkeret és a csemetéért délután a legújabb csúcs Maybachban érkező Gucci-anyucci kontra szakadt papucsos, hetvenes évekbeli medvebundás, lyukas reklámszatyros, megtépázott hajában akácfüsttel érkező, de az adoptált unokát naponta nagy szeretettel sántikálva kísérő nagypapa lát- és létképe el nem árulná, hogy az uniformizálandó, mecsettelen országban igenis vannak szociális különbségek. Nem mellékesen jelenleg áthidalhatatlanok.

Megjósolható, mi lesz a Kollár-féle világkép következő nemzetmentő javaslata:

A mecsetekkel egyetemben be kell tiltani az ilyen nagyapákat is.

Oszt kész, de jó lesz akkor minékünk, egyformán semmilyeneknek.