A környezetvédelmi miniszter ellenőrizte a vereknyei kutakat

Sólymos László környezetvédelmi miniszter szerdán a Dionýz Štúr Állami Földtani Intézet munkatársaival együtt ellenőrizte a vereknyei (Vrakúňa) hulladéklerakó körzetében lévő talajvízfigyelő-kutak működését. Ezzel kapcsolatban elmondta, további ellenőrzéseket végeznek majd a térségben – olvasható a Paraméternek elküldött sajtóközleményben.

A környezetvédelmi miniszter ellenőrizte a vereknyei kutakat
Fotó: TASR/Alexandra Moštková

„Hamarosan megkezdődik a lerakó szanálása. Ugyanakkor fontosnak tartom biztosítani a vereknyeieket arról, semmit sem hanyagolunk el és mindent elkövetünk azért, hogy megszabaduljunk a szocializmus eme örökségétől“ – jelentette ki a környezetvédelmi miniszter.

A hulladéklerakat környékén jelenleg 18 kút észleli a talajvíz minőségét. Ezek segítségével a Dionýz Štúr Állami Földtani Intézet folyamatosan nyomon követi a talajvízszennyezést. A vízminták rendszeres kémiai elemzését akkreditált laboratóriumok végzik

„Mintavétel előtt fontos ellenőrizni a talajvíz szintjét és áttisztítani a furatot egészen addig, amíg a mutatók nem állandósulnak” – magyarázta Branislav Žec, a Dionýz Štúr Állami Földtani Intézet vezérigazgatója.

A kapott információkat a környezetvédelmi tárca az érintett önkormányzatok és hivatalok rendelkezésére bocsátja. Hamarosabb a 18 vízminőség-észlelő kúton kívül is ellenőrzik majd a talajvizet. Bizonyos esetekben az ivóvíz-kutakban is.

„Egyúttal elhatároztam, hogy túllépve az eddigi gyakorlaton, még intenzívebbé tesszük a közvetlen kommunikációt a lakókkal, mivel az elmúlt hetekben sok mítosz és féligazság jelent meg. Személy szerint a nyitott, konstruktív párbeszéd híve vagyok“ – tette hozzá Sólyomos László. A környezetvédelmi minisztérium a honlapján egy új aloldalt hozott létre, amely a vereknyei hulladéklerakattal és kármentesítésével foglalkozik. Kérdéseket pedig az új vrakuna@enviro.gov.sk e-mail címen lehet feltenni. Ezeket a tárca szakemberei válaszolják majd meg. Természetesen a tárca folytatja a tárgyalást az önkormányzatokkal is.

A minisztérium intenzíven dolgozik azon, hogy megszüntesse a lerakat környezetre gyakorolt hatását. Folyik a közbeszerzési eljárás. A hulladéklerakó felszámolására az úgynevezett enkapszulációs módszert alkalmazzák majd, vagyis a lerakatot egy föld alatti szigetelő fallal teljesen izolálják a környezetétől. Alulról egy vízzáró agyagréteg állja a szennyezés útját, felülről pedig hermetikusan letakarják.

A kármentesítés része lesz a szennyezet talajvíz kiszivattyúzása és megtisztítása. Egyébként a világ más országaiban is alkalmazzák ezt a módszert a hulladék tokozására. Hasonló megoldáshoz nyúltak már például Csehországban, Ausztriában, Lengyelországban, Nagy Britanniában vagy az Amerikai Egyesült Államokban is.

(-)