Kováč fiának elrablása és Remiáš meggyilkolása – más lehetett az eredeti terv

1995-ben elrabolták és Ausztriába hurcolták az akkori köztársasági elnök, Michal Kováč fiát. A nyomozás szerint a bűncselekmény mögött a szlovák titkosszolgálat (SIS) állt, a rablás célja pedig az volt, hogy ellehetetlenítsék a Mečiart erősen bíráló államfőt. 22 év után így emlékszik vissza a történtekre Peter Tóth újságíró.

Kováč fiának elrablása és Remiáš meggyilkolása – más lehetett az eredeti terv
Fotó: TASR

Az Emberrablás című film premiere óta az interneten petíciót indítottak a Mečiar-amnesztiák eltörléséért, amelyeknek köszönhetően az akkori kormányfő közkegyelemben részesítette az ügy érintetteit. Ma már a parlamentben is téma az amnesztiák eltörlése, azt ugyan még nem tudják, hogy ezt jogilag hogyan lehet véghezvinni.

Az ügy egyik tanúja, Peter Tóth volt, aki abban az időben, mint oknyomozó riporter kezdett el foglalkozni az emberrablással.

„Emlékszem, 1995. szeptember 1-én a szerkesztőségben a SME napilap másnapi kiadásán dolgoztunk, mikor a rádióban bejelentették a hírt az elnök fiának elrablásáról. Akkor azt mondtam, hogy a SIS-nek biztos benne van a keze. Nem örültem, hogy nem tévedtem ezzel kapcsolatban“

– emlékezett vissza Tóth.

Az ügyben perdöntő volt Oskar Fegyveres tanúvallomása, aki elmondta, hogy mint a titkosszolgálat tagja, részt vett az elnök fiának elrablásában. Az életét féltve ezután külföldre menekült. Fegyveressel barátja, Róbert Remiáš volt összeköttetésben, aki 1996-ban életét vesztette, miután Pozsonyban felrobbant az autója.

„Remiáš borzalmas halált halt. Megfigyeltetése egyértelműen összefüggött azzal, hogy ő volt egyedül kapcsolatban Fegyveressel. Az akkori kormány érdekei szempontjából Remiáš halála semmit sem oldott meg. Ezzel nem azt mondom, hogy meggyilkolása mögött nem állhatott a SIS. Véleményem szerint az eredeti terv az volt, hogy megfélemlítsék Remiášt és együttműködésre kényszerítsék. A történések azonban kicsúsztak az irányítás alól“

– véli így Tóth. Ezzel kapcsolatban a médiában nem egyszer megemlítették, hogy Remiášt a maffia is figyelte, konkrétan Miroslav Sýkora bűnbandája.

Tóthot többen is azzal vádolják, hogy ő felel Remiáš személyének kitudódásáért, mikor a televíziós felvételben benne hagyták a rendőr autóját.

„Ez hülyeség. A cseh televízió interjút akart készíteni Fegyveressel, ezért engem szólítottak meg, hogy el tudom-e intézni. Végül abban egyeztünk meg, hogy Fegyveres pénzügyi jutalomért vállalja a beszélgetést. A cseh televízió csak azt engedélyezte, hogy nekem fizet magasabb honoráriumot, az pedig csak rajtam áll, hogy megosztozom-e rajta valakivel. Ezért úgy döntöttem, hogy az egész összeget Fegyveresnek adom. A forgatás során valóban felvették Remiáš autóját is, ami ellen azonnal tiltakoztam, kértem őket, hogy ezeket a felvételeket ne használják fel. Remiáššal együtt Prágában voltunk, hogy biztosak legyünk benne, az autójáról készült felvételek nem kerülnek adásba. A társaság az ígéretét adta, hogy nem használják fel – ezt azonban nem tartották be“

– állította Tóth.

A Mečiar-amnesztiák eltörlésével kapcsolatban egyértelmű véleményen van. „El kell őket törölni, hogy egyetlen potenciális bitorló se lehessen biztos abban, hogy kegyetlen tetteiket elnézik“ – tette hozzá Tóth.

Cas.sk/para