Kövér László a MartFeszt-en elrabolta a show-t

Pár száz vendéget vonzott be tegnap este az MKP-s nyári tábor, a Martosi Szabadegyetem, amely új helyszínen nyitotta meg kapuit az ötödik évadába lépve. 

Kövér László a MartFeszt-en elrabolta a show-t
Fotó: MTI

Gubík László főszervező, a Via Nova ICS országos elnöke szavaival élve "a Martfeszt kinőtte a Feszty-parkot", ezért  most már egy jövőre felépítendő ifjúsági rendezvényközpont övezetében húzta fel a sátrait.

A fesztivál szerdai, első napja a déli hivatalos kapunyitással indított, majd egy oktatási és kulturális fórumot követően villant ki az est fénypontja: a szabadegyetem fővédnökének,  magyar parlament elnökének hagyományos fóruma. Ezen a háromszor-négyszer negyedórás időtartamú "sorban-mindenki-elmondja-a-magáét" programban Kövér Lászlón kívül részt vett még Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár és természetesen Menyhárt József, az MKP elnöke is. A pódiumbeszélgetést Szász Jenő vezette, aki a Kövér jóindulatából, amolyan havernak trafikként létrehozott Nemzetstratégiai Kutatóintézetet igazgatja már egy ideje.

A magyar parlament elnöke hozta a szokott formáját, sorosozott egy sort, meg kettőt. Abból most odaát sosem elég. Hazabeszélt. Kampányolt. Nem bírt leállni.

Kövér képben is lehet a főgonosz mozgatórugójával kapcsolatban, hiszen 1987–1988 között Soros-ösztöndíjjal kutathatta térségünk  társadalmi mozgalmait. Kész röhej, jó esetben hatalomfüggőségtől - rosszabb esetben kiválasztottság-szindrómától polgárháborús pszichózist vizionálni, ahogy tette azt az országgyűlés első embere.

Még jó, hogy Menyhárt nem  szállt fel erre a vonatra. Az nagyon ciki lett volna. De hát még MKP-s berkekben is visszatetsző ez a fideszes boszorkányüldözés meg az eszement bűnbakosdi. A pártelnök inkább az MKP-ban tavaly letudott tisztújítás óta eltelt időszakról beszélt és a stratégiai elképzelésekről: a felvidék gazdaságfejlesztési tervről, amit már augusztusban társadalmi vitára bocsájtanak, illetve a médiastratégiai elgondolásról, amelynek keretében hamarosan feláll egy alap a honi magyar "közszolgálati jellegű tájékoztatás erősítése" érdekében. Menyhárt felidézte, hogy a múltkor már 5,3 százalékra mérték a pártot és ez növeli az önbizalmat. Ahogy azt duzzasztja az is, ahogy az összes említett terveket és stratégiákat Magyarországról finanszírozzák.

Ebben a belterjes miliőben bátorító tapsot érdemel a stratégiai szövetséges MKP elnökének előadása, ahogy korábban a kövéri, "Magyarországon a Fidesz nem lát politikai ellenfelet a pályán" helyzetjelentés is elismerő morajlást aratott.

Tudja itt mindenki, ki a góré, ki fizeti a révészt, meg a Hooliganst, meg a Halott Pénzt, lehet bólogatni a kötelező körként funkcionáló, soros kövérizmusokra, "anyaországi" agymenésekre.

Vár egy új világ. Ez a mottója az idei Martfesztnek. A programfüzetet átböngészve az indításhoz képest a későbbiekben tényleg mintha új világba csöppennénk, ahol újszerű beszélgetésekre is sor kerül. Ez majd főleg azokat érdekli, akik több józanságra és kevesebb bűnbakképzésre vágynak. Remélhetően Schiffer Andrásra vagy a DAC klubépítésének csallóközi módjára is kíváncsi lesz a publikum.

(sárp)