Középiskolások szervezik Szlovákia eddigi legnagyobb korrupcióellenes felvonulását!

A demonstrációt két középiskolás fiatal, a 18 éves Dávid Straka és Karolína Farská szervezi.

Középiskolások szervezik Szlovákia eddigi legnagyobb korrupcióellenes felvonulását!

Követeléseik közt van a Bašternák- és a Gorilla-ügyek kivizsgálása, Robert Kaliňák belügyminiszter, Tibor Gašpar rendőrfőkapitány, illetve Dušan Kováčik speciális ügyész leváltása, valamint a Mečiar-amnesztiák megszüntetése - amit a parlament közben már jóváhagyott.

"Számos korrupciós ügynek lehettünk tanúi az utóbbi időben, amelyeket nem vizsgálnak ki. A felvonulással a kialakult állapot ellen akarunk tüntetni, amely hosszú távon nem fenntartható, és az egyik oka a szlovákiai extrémizmusnak" - fejtik ki a szervezők.

Karolína volt az, akinek a fejéből kipattant az ötlet, mikor megnézte egy parlamenti ülés közvetítését. "Aztán telefonon beszéltünk Dáviddal. Feldúltan, mert a korrupció a legmagasabb szinteket is érinti. Egy órával később létrehoztuk az eseményt a Facebookon, és megadtuk a leírását is" - jegyezte meg a Joj TV-nek.

A felvonulás kedden 17 órakor kezdődik a pozsonyi Hviezdoslav téren, majd a résztvevők a Jesenský és a Štúr utcán keresztül mennek át az SzNF térre. Az érdeklődés jelen pillanatban hatalmas, ugyanis a Facebook eseményen 10 ezren jelezték részvételüket, további 20 ezren pedig az érdeklődésüket.

Ha valóban eljönnek a tüntetésre, akkor ez lehet Szlovákia történetének egyik, ha nem "a" legnagyobb korrupcióellenes demonstrációja.

A Nagy Korrupcióellenes Felvonulásnak saját weboldala is van, ez az ITT.

(Joj TV)